MediaTV Classics: 1954 + 1957 Grote branden aan boord van Duits vrachtschip Tanga

MediaTV Classics: 1954 + 1957 Grote branden aan boord van Duits vrachtschip Tanga

Een van de opmerkelijkste scheepsbranden betrof het Duitse schip Tanga, welke in Rotterdam twee keer brand in het ruim had. De eerste keer was op zaterdag 10 april 1954 in de Merwehaven in Rotterdam. Een hele grote brand woedde in een ruim met als lading  grondnoten, copra, koffie, thee en sisal. 

Aan dek stonden diverse dieren in kooien. Bemanning en dieren werden van boord gehaald en vervolgens werd de brand bestreden met ruim 40 stralen. Oorzaak van de brand was het gevolg nadat een 41-jarige havenarbeider aan boord zijn tabaksdoos liet vallen. Al zoekende met een sigarenaansteker vloog een der balen in brand. Een poging dit vuur zelf te doven liep op niets uit. De man werd korte tijd ingesloten op een politiebureau en werd heengezonden met een proces verbaal.

26 juni 1957

Het schip lag de tweede keer weer gemeerd in de Merwehaven bij de firma Wm. H. Muller & Co. Toen brak er brand uit op 26 juni 1957 in een lading salpeter voor bestemming Oost-Africa. De bestrijding van deze brand duurde ruim zeven uur met een inzet van veel stralen. Diverse blusboten en zelfs vier! Ahrens Foxen bestreden de enorme brand aan boord. Het schip kwam door de grote hoeveelheid ingespoten bluswater voorover te liggen. De rivierpolitie had als opgaaf de oorzaak van de brand te onderzoeken.