Maritieme liefhebbers opgelet! Komend weekend veel activiteit in de Rotterdamse haven

Maritieme liefhebbers opgelet! Komend weekend veel activiteit in de Rotterdamse haven

De haven van Rotterdam heeft een bijzonder weekend voor de boeg. Behalve het vertrek van de Pioneering Spirit krijgt Rotterdam drie cruiseschepen op visite. Ook komt het duurzaamste schip van het jaar naar Rotterdam: de Ternsund. 

De dag begint zaterdag al vroeg met de aankomst van twee cruiseschepen: het MS Rotterdam en het MS Nautica. Het gebeurt niet vaak dat twee cruiseschepen zo vlak achter elkaar over de Nieuwe Waterweg varen. Het is bovendien de eerste keer dat MS Nautica in Rotterdam komt. Rond 7:00 uur meren de schepen aan bij de cruiseterminal aan de Wilhelminakade.

Pioneering Spirit
Rondom het tijdstip dat de cruiseschepen bij Hoek van Holland de Nieuwe Waterweg binnenvaren, verlaat ’s werelds grootste schip Pioneering Spirit de Prinses Alexiahaven op Maasvlakte 2, Rotterdam. Liefhebbers kunnen voor 15 euro meevaren met de FutureLand Ferry om het hefschip uit te zwaaien. Tickets zijn te koop via Futureland.

LNG primeur
Op zondagochtend komt het MS Insignia naar Rotterdam. Het MS Nautica is dan alweer vertrokken. Het achtergebleven MS Rotterdam wordt aan de Wilhelminakade vergezeld door het MS Insignia. Om 12.45 uur verwachten we de Ternsund in Hoek van Holland. De chemicaliëntanker gaat naar Vopak Botlek om nafta te lossen. De dag daarop verplaatst de Ternsund naar de Willem Alexanderhaven. Daar viert de rederij van het schip een feestje vanwege de maidentrip en gaat het vaartuig vervolgens LNG (vloeibaar aardgas) bunkeren. Het is de eerste keer dat een zeeschip in Rotterdam LNG bunkert.

Tijdschema Zaterdag 6 augustus
Aankomst MS Rotterdam 5:00 uur Hoek van Holland
Aankomst MS Rotterdam 7:00 uur Holland Amerikakade
Aankomst MS Nautica 5:00 uur Hoek van Holland
Aankomst MS Nautica 8:00 uur Holland Amerikakade
Vertrek Pioneering Spirit 5:30 uur Tweede Maasvlakte
Vertrek MS Nautica 18:00 uur Holland Amerikakade

Zondag 7 augustus
Aankomst MS Insignia 8:00 uur Maascenter
Aankomst MS Insignia 12:00 uur Holland Amerikakade
Aankomst Ternsund 15:00 uur Vopak Botlek
Vertrek MS Rotterdam 18:00 uur Holland Amerikakade
Vertrek MS Insignia 20:00 uur Holland Amerikakade

Let op: aankomst- en vertrektijden zijn indicatief. De daadwerkelijke tijden kunnen afwijken door omstandigheden, zoals waterhoogtes en het weer.