Mannen aangehouden voor plan aanslag op Turks consulaat in Rotterdam

Mannen aangehouden voor plan aanslag op Turks consulaat in Rotterdam

Maandag heeft de politie vier mannen opgepakt die er van worden verdacht betrokken te zijn bij terrorisme. In een audiofragment zouden zij gesproken hebben over het plegen van een aanslag op het Turkse consulaat aan de Westblaak in Rotterdam.

De verdachten zijn twee broers van 26 en 29 jaar, zij werden aangehouden in Oudenbosch. In Roosendaal werd een 37-jarige man aangehouden. De vierde verdachte is een 39-jarige man uit het Belgische Essen. De Marokkaans-Nederlandse mannen kwamen in beeld in een onderzoek naar een geluidsfragment dat de AIVD in 2017 beschikbaar stelde in een ander onderzoek.  

Dit onderzoek was naar een verdachte in Rotterdam die in een kelderbox een Kalasjnikov met munitie had liggen. Ook had hij een grote partij illegaal vuurwerk in de kelderbox liggen. De eerder opgepakte verdachte is in november veroordeeld tot vier jaar cel. Het Openbaar Ministerie had acht jaar cel tegen hem geëist en is in beroep gegaan.

De politie heeft huizen in Oudenbosch en Roosendaal doorzocht. Ook een loods in Sprundel en twee huizen in Essen en Antwerpen zijn doorzocht. Er is beslag gelegd op onder andere digitale gegevensdragers. Ook heeft de politie drie auto's in beslag genomen. In het huis in Roosendaal werd op zolder een hennepkwekerij met honderd planten ontdekt. Bij alle adressen zijn zover bekend geen wapens of explosieven aangetroffen.