Maatregelen van kracht rondom de wedstrijd Feyenoord-AS Roma

Maatregelen van kracht rondom de wedstrijd Feyenoord-AS Roma

Feyenoord speelt donderdag 26 februari de returnwedstrijd tegen de Italiaanse club AS Roma in de Kuip. De wedstrijd start om 21.05 uur. Supporters zijn van harte welkom in Rotterdam, maar er gelden regels.

De politie neemt in samenwerking met de gemeente Rotterdam en het Openbaar Ministerie diverse maatregelen om de regeling rondom deze wedstrijd in goede banen te leiden. Zo hebben de Italiaanse supporters de mogelijkheid om gebruik te maken van vervoer van en naar het stadion en er staat donderdagmiddag een trein klaar om de supporters vanuit Amsterdam rechtstreeks naar de Kuip te vervoeren.

In Rotterdam verwelkomt de gemeente Italiaanse supporters die op het Centraal Station aankomen en verwijst hen naar de Oude Haven in Rotterdam vanwaar zij gebruik kunnen maken van pendelbussen. Deze vertrekken vanaf 18.00 uur vanaf de Maasboulevard naar de Kuip.

De Rotterdamse politie is al sinds de loting bezig met de voorbereidingen voor deze wedstrijd. Gemeente, politie en Openbaar Ministerie hebben de afgelopen weken regelmatig overlegd. Zo is op 23 februari de ‘driehoek’, bestaande uit burgemeester, hoofdofficier van Justitie en politiechef nog bijeengeweest en zullen zij ook op de wedstrijdavond bijeen zijn. Ook is er intensief overleg met de Italiaanse politie en zijn vertegenwoordigers van politie en Justitie in Rome voor overleg en afstemming.

Zoals bij elke grote regeling wordt rekening gehouden met diverse scenario’s. Ook wordt tot het laatste moment gekeken naar nieuwe feiten en omstandigheden. Zo worden de ongeregeldheden in Rome vanzelfsprekend in de analyse meegenomen. De politie hoopt op een sportief evenement, binnen en buiten het stadion, maar treedt streng op bij strafbare feiten en verstoring van de openbare orde. De politie in Rotterdam wordt geholpen door Italiaanse agenten die de Nederlandse politie bijstaan met kennis en advies.

De gemeente Rotterdam is gestart met voorbereidingen met betrekking tot een noodbevel van de burgemeester. Een noodbevel geeft de politie de mogelijkheid om snel te handelen en eventuele overlastgevende supporters snel uit de stad te begeleiden. Als de situatie daar aanleiding toe geeft, zal dit noodbevel worden ingezet.

In de regeling werkt de Eenheid Rotterdam samen met de collega's in Amsterdam, het Openbaar Ministerie, de gemeente Rotterdam, RET, NS, Stadstoezicht, Koninklijke Marechaussee en Horeca Rotterdam.