Koolmonoxide in huis

Koolmonoxide in huis

Woensdagavond iets na 6 uur werd de brandweer Hendrik Ido Ambacht gealarmeerd voor een brandgerucht aan de Ferdinant Bolstraat. Ter plaatste bleek al heel snel dat dit niet om een ‘doorsnee’ brandweermelding ging.


De klacht was dat er op zolder een hele sterke geur hing dat niet thuis te brengen was. Deze geur hing er al vanaf maandagavond, maar hij werd steeds sterker. De brandweer heeft metingen verricht en er werd geconstateerd dat er veels te veel koolmonoxide op zolder hing. Maar een kenmerk van koolmonoxide is dat het geurloos is. Er was dus koolmonoxide, maar er hing ook nog een vreemde geur. Na ruim 3 uur gezocht en gemeten te hebben was de oorzaak gevonden: de open haard. Op maandagavond hadden de bewoners de open haard aangehad. Echter de isolatie van de schoorsteen begon te smeulen zonder dat dat opgemerkt werd. Dit heeft tot woensdag gesmeuld, en dat was ook de oorzaak van de hoge hoeveelheid koolmonoxide en de vreemde geur. De brandweer heeft een deel van de schoorsteen open gebroken en de isolatie geblust en verwijderd.
Gelukkig zijn er bij dit incident geen persoonlijke ongelukken gebeurd omdat de bewoners op tijd de brandweer gebeld hebben. Echter het had ook fout kunnen aflopen: zie het koolmonoxide incident in Rijen van de week. De winter komt er weer aan en kachels worden weer massaal opgestookt, met alle risico’s van dien. Het belang van rookmelders en koolmonoxidemelders zijn onder andere bij dit incident weer duidelijk geworden. De brandweer blijft dus nog altijd benadrukken: hang rook- en koolmonoxidemelders in uw huis. Deze kleine apparaten kunnen levensreddend zijn.