KNRM Ouddorp redt drie levens dankzij noodbaken

KNRM Ouddorp redt drie levens dankzij noodbaken

De KNRM Ouddorp is vanmiddag uitgerukt voor een noodbaken dat vanaf het Grevelingenmeer een signaal afgaf. Het noodbaken was afkomstig van een zogenaamde Personel Locator Beacon (PLB). De bemanning van reddingboot  Griend wist het noodbaken snel te vinden. Na 30 minuten redden zij een gezin van drie personen onderkoeld uit het water. De slachtoffers zijn ter observatie naar het ziekenhuis gebracht.

De zoon van 15 bleek in staat geweest te zijn om in de zinkende boot de PLB te vinden en het alarm in te schakelen waardoor de Kustwacht De KNRM kon waarschuwen. Door de jongens van de KNRM Ouddorp werden de drie personen die gelukkig een goedwerkend reddingvest aanhadden, maar wel al meer dan een half uur in het water hebben gelegen, aan boord genomen en in dekens gewikkeld naar het station in de haven gebracht. Na de nodige medische zorg te hebben verleend zijn 2 boten van Ouddorp teruggevaren naar het schip en zijn in staat geweest om de 10 meter lange Jol die inmiddels ondersteboven in het water lag te keren, leeg te pompen en onbeschadigd naar de haven in Ouddorp te brengen.

Wat is een Personel Locator Beacon (PLB)
Een PLB is een persoonsgebonden noodradiobaken en zendt bij activering een signaal uit naar een satellietsysteem. Een unieke code wordt meegestuurd die door kustwachtorganisaties te identificeren is. Ook worden bij de noodalarmering de GPS-positiegegevens meegezonden. De KNRM en de kustwacht kunnen dan voor een Search And Rescue (SAR) operatie worden ingezet.