KNRM begeleid zeilsloep uit zwaar weer

KNRM begeleid zeilsloep uit zwaar weer

Woensdagochtend om 04.15 uur werden de Hoekse redders door het kustwachtcentrum Den Helder gealarmeerd voor een zeiljacht in problemen 30 mijl zuidwest van de pieren. De zeilsloep Maria Lecina met 3 man aan boord was deze nacht vanwege “gunstig weer” onderweg vanuit het Engelse Lowestoft naar de thuishaven Stellendam.

40 Mijl voor Stellendam kreeg het zeiljacht 2 grote golven over en binnen in het schip waardoor er water in de machinekamer stond en de motor daarom niet meer gebruikt kon worden. Onderweg hebben de zeilers al te maken gehad met een wind van 6-7 Beaufort welke voor de Hollandse kust was afgezwakt tot 5-6 Beaufort. De zeilers hadden snel in de gaten dat Stellendam met deze verraderlijke wind en golven niet haalbaar bleek.

Er bleek een behoorlijke hoeveelheid water binnen te zijn gekomen in het zeiljacht, de zeilers besloten alvast de kustwacht te alarmeren over hun toestand. Het kustwachtcentrum Den Helder heeft de KNRM reddingboot Koopmansdank van Burghsluis gealarmeerd, en deze waren voor 04.00 uur in de ochtend bij het zeiljacht welke 40 mijl uit de kust voer. De schipper van de reddingboot Koopmansdank heeft in samenwerking met de bemanning van het zeiljacht besloten om KNRM reddingstation Hoek van Holland te waarschuwen omdat het schip veel naar het noorden verdaagde en slepen geen zinvolle optie was.

De Hoekse KNRM reddingboot Jeanine Parqui voer op haar beurt om 04.30 uur de Berghaven uit richting het zeiljacht. Om 06.10 uur was de Jeanine Parqui bij de Koopmansdank en het zeiljacht gearriveerd in de positie 51°57 Noord en 003°48 Oost. Vanaf deze positie hebben de Hoekse redders de wacht overgenomen en het zeiljacht Maria Lecina verder begeleid. Bij het binnenlopen van de Maasmond (tussen de pieren) ging het bijna mis, het zeiljacht kon geen hoogte hoeden en dreigde op de keien van de pier te verdagen. Hierop heeft de bemanning het zeiljacht om 07.45 uur langszij de Jeanine Parqui gebracht en verder naar de Berghaven gevaren. Zowel het zeiljacht als de reddingboot lagen om 09.30 uur in de ochtend veilig gemeerd in de Berghaven in Hoek van Holland.