Kentekenplaten populair bij dieven

Kentekenplaten populair bij dieven

De politie Rotterdam-Rijnmond roept de hulp in van burgers bij de bestrijding van diefstal van kentekenplaten. Alleen al in 2008 werd er tot nu toe 725 keer aangifte gedaan. Waar het gros van de nummerplaten blijft, is een raadsel.

'Gestolen kentekenplaten? Ja, zeker van gehoord, want mij is dat een keer gebeurd. Heel vervelend', zegt de Rotterdamse autobezitter Jochem Groenland. Maar het vastzetten van nummerplaten, dat was nieuw voor hem. 'Moet dat dan?' Nee, maar verstandig is het wel, constateert de politie Rotterdam-Rijnmond.

In de regio wordt jaarlijks zo'n 1700 keer aangifte gedaan van verdwenen kentekenplaten. In de eerste vijf maanden van 2008 was dat al 725 keer. Vorig jaar waren het 638 in dezelfde periode, in 2006 ging het om 598 nummerplaten. Kortom, een toename van meer dan 20%. 'We weten zeker dat het diefstal is en geen verlies', vertelt Bas van Tol, districtschef van de politie Rotterdam-Rijnmond. 'Als je de kentekenplaat aan de voor- en achterkant van je auto mist, is dat net even te toevallig.'

Schadepost
Autobezitters kunnen volgens de politie de kans op diefstal verkleinen door de kentekenplaat stevig te bevestigen. Dat bespaart veel rompslomp, want vervanging van gestolen kentekenplaten is tijdrovend en duur. De aanvraag van een nieuw kentekenbewijs en nieuwe nummerplaten kost zo'n 55 euro. En wie zonder nieuwe kentekenplaten en kentekenbewijs de weg op gaat, riskeert een boete van tenminste 90 euro. Het aanvragen en ontvangen van een nieuw kentekenbewijs neemt gemiddeld twee dagen in beslag.

Gissen
Het aanhouden van dieven is lastig omdat in de afgelopen drie jaar minder dan één procent van de gestolen nummerplaten tijdens misdrijven opdoken. Natuurlijk zijn er vermoedens, waarom er wordt gestolen, zoals (onbetaald) tanken, of valse nummerplaten op een gestolen auto of vluchtauto. Ondanks diverse onderzoeken wordt maar 10% van de nummerplaten teruggevonden. Daarom hoopt de politie op hulp van oplettende burgers. Dat kan door altijd aangifte te doen. Verder is elke tip of melding welkom. Bas van Tol: 'Een bewoner zag bijvoorbeeld een vrouw aan de voor- en achterkant van haar auto morrelen voordat ze wegreed. Toen ze later terugkwam, morrelde ze wéér aan haar auto. Bleek dat ze de kentekenplaten had verwisseld.'

* Binnenkort start een landelijke actie om de diefstal van kentekenplaten terug te dringen.
* Heeft u een tip over gestolen kentekenplaten? Bel dan met het Politie Service Center (0900-8844). Anoniem bellen kan ook naar 0800-7000.

Kentekenplaat goed vastzetten: hoe dan?
De kans op verlies of diefstal is te verkleinen door de kentekenplaten vast te laten zetten. Veel autobedrijven gebruiken kentekenplaathouders waar de plaat in wordt vastgeklikt. Nadeel is dat de plaat makkelijk lostrilt. Ook in wasstraten verdwijnen zulke platen nogal snel. Bovendien kunnen dieven ze simpel uit de houder wippen en meenemen. De kentekenplaten zijn veiliger te bevestigen door ze - zelf of bij de garage - met schroeven, boutjes of popnagels te fixeren.

Een medewerker van een garage maakt een kentekenplaat vast met popnagels, zodat deze niet eenvoudig van de auto gestolen kan worden.