Kazerne Bleiswijk assisteerde bij zeer grote brand in Zoetermeer

Kazerne Bleiswijk assisteerde bij zeer grote brand in Zoetermeer

Een forse uitslaande brand heeft vanavond gezorgd voor een massale brandweerinzet aan de Edisonstraat. De brand werd in eerste instantie aan de Zegwaartseweg gemeld, maar het bleek te gaan om een bedrijfsverzamelgebouw aan de Edisonstraat. De brand was bij aankomst van de eerste eenheden uitslaand. De brand is daarom al snel opgeschaald naar 'grote brand' en daarna 'zeer grote brand'. Er is ook opgeschaald naar 'GRIP1'.

De rookkolom was van veraf te zien. Er zijn meetploegen op pad geweest, maar voor zover bekend is bij de brand geen wolk van gevaarlijke stoffen of abest vrijgekomen. Wel is rook van een brand altijd gifig; voor de zekerheid werd iedereen ecter aangeraden om uit de rook te blijven.

Een aantal woningen aan de nabijgelegen Zegwaartseweg zijn uit voorzorg ontruimd door de politie. De bewoners daarvan worden elders opgevangen.

Brandweereenheden uit Zoetermeer, Pijnacker-Nootdorp en Den Haag bestrijden de brand, ondersteund door eenheden uit onder andere Wassenaar en Bleiswijk (Rotterdam-Rijnmond). Om voldoende water ter beschikking te hebben is het grootschalig watertransport opgebouwd.

Gedurende de brand vonden er enkele explosies plaats. In het pand is onder andere een autobedrijf gevestigd. Mogelijk gaat het om brandstoftanks van auto's, of acetyleenflessen van lassets die binnen staan.

Even na middernacht werd de intensiteit van de brand snel minder. Het pand was toen grotendeels uitgebrand en ingestort. Er zijn voor zover bekend geen gewonden gevallen.

In het bedrijfsgebouw zijn meerdere bedrijven gehuisvest. Enkelen daarvan zijn vrijwel volledig uitgebrand. De bedrijven die behouden zijn gebleven hebben rook- en waterschade opgelopen tijdens de brand. Ook is door de brand de bouwconstructie zo beschadigd geraakt dat pas woensdag door een bouwinspecteur kan worden beoordeeld of het gebouw stabiel genoeg is om veilig te kunnen betreden. Tot dan is het gebouw niet toegankelijk.

De brand heeft grotendeels bij een garagebedrijf gewoed. In dat bouwdeel stonden 5 tot 10 auto's, enige tientallen scooters en zo'n 150 autobanden opgeslagen.

Hoewel daar even rekening mee werd gehouden, bleek uit de meetresultaten dat bij de brand geen asbest is vrijgekomen.