Jaarwisseling: Drukte bij brandweer en politie

Jaarwisseling: Drukte bij brandweer en politie

De jaarwisseling is in de regio Rotterdam-Rijnmond, traditioneel verlopen. Het feest rondom de Erasmusbrug verliep gezellig en zeer ordelijk. Rond 03:00 uur was het evenemententerrein op de Wilhelminapier leeg.

Het feest bij de Erasmusbrug is feestelijk en zeer ordelijk verlopen. De duizenden mensen hebben het feest in een positieve sfeer meegemaakt. De regelgeving, het toezicht en organisatie van het feest hebben goed gewerkt. Ook het Openbaar Vervoer rondom het feest verliep soepel, er zijn geen opstoppingen gemeld.

In het gehele Rijnmondgebied was er naast gezelligheid ook een aantal incidenten. Het ging voornamelijk om brandjes, vernielingen, baldadigheid vaak in combinatie met alcohol en/of het afsteken van vuurwerk, vechtpartijtjes en openlijke geweldpleging. Daarnaast waren er in de regio diverse vreugdevuren.

In totaal hielden politiemensen in totaal ongeveer 95 verdachten aan, voor ondermeer de volgende feiten: vernieling, openlijke geweldpleging, openstaande boetes, mishandeling, inbraak heterdaad, dronkenschap, bij zich hebben van een mes, belemmering en belediging van een agent.

In district Waterweg-Noord hielden agenten 4 verdachten aan voor het aanbrengen van vernielingen aan 19 auto’s. In Rozenburg zijn 24 personen aangehouden na de inzet van de Mobiele Eenheid. Zij worden verdacht van openlijke geweldpleging. Daarnaast hielden politiemensen in Rotterdam-Feijenoord een man aan die verdacht wordt van het plegen van een straatroof twee weken geleden. Hij werd op straat herkend. Daarnaast zijn er nog drie arrestanten gemaakt die in een gestolen auto zaten. Politiepersoneel van district Waterweg-Noord hield tijdens de vrij rustig verlopen jaarwisseling 9 personen aan voor onder meer vernieling, brandstichting en baldadigheid. In Maassluis zijn 4 verdachten op heterdaad aangehouden toen zij vernielingen aan 19 auto's aanrichtten. De vier zijn ingesloten en de kosten van de vernielingen worden op hen verhaald.

Eveneens werd in Maassluis in de Nieuwjaarsnacht een inbreker op heterdaad aangehouden. Ook hij zit vast. Door vermoedelijk het afsteken van vuurwerk vatte een dependance van de basisscholen aan de Burgemeester Dommisseplein vlam. Het hoofdgebouw brandde volledig uit. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor.
Ook werden op diverse locaties vreugdevuren gestookt. De brandweer rukte regelmatig uit om deze brandjes te blussen. Rond het Broekplein in Vlaardingen zijn door een flinke ontploffing in een brandstapel, mogelijk het gevolg van een chemische reactie, enkele tientallen ruiten van woningen in de omgeving gesneuveld. Burgemeester Bruinsma is ter plaatse gekomen om zich op de hoogte te laten stellen. De gemeente, die toestemming gaf voor deze brand, onderzoekt de juiste toedracht en zal de bewoners ondersteunen.

In Schiedam raakte een woning aan de Ribeslaan beschadigd nadat een lawinepijl door de brievenbus van de 61-jarige bewoner werd afgevuurd. Niemand raakte gewond. Wel werd een politieauto door de vandalen beschadigd. De politie verrichtte geen aanhoudingen maar roept getuigen op zich alsnog te melden via telefoonnummer 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.

Een 20-jarige Rotterdammer is in de Nieuwjaarsnacht rond 04:30 uur op de Zwaanshals op heterdaad door politieagenten aangehouden toen hij met behulp van benzine en vuurwerk zijn woning in de brand stak. De politieagenten begonnen direct met het blussen waardoor een grote brand uitbleef. De verdachte bekende tijdens het verhoor dat hij nog een brand had gesticht in een bedrijf tegenover zijn woning. Hij is ingesloten voor nader verhoor.

Oudejaarsavond begon met een brand in een woning aan de 1e Stampioenstraat. Het ging om een uitslaande brand. Een aantal bewoners van omliggende woningen zijn door de politie uit hun huizen gehaald. De brandweer kwam met drie bluswagens ter plaatse en bluste het vuur. De zolderverdieping van het pand is geheel uitgebrand, maar ook de naastgelegen panden liepen rook-, water- en brandschade op. Ook een zolderverdieping in de 2e Stampioenstraat brandde uit. Niemand raakte gewond. Naar de oorzaak van de brand wordt door de politie een onderzoek ingesteld.

In Spijkenisse hielden agenten een verdachte aan nadat op camera’s was te zien dat hij ramen intrapte van een metrostation. Rond 02:45 uur kreeg de politie melding van een onenigheid in Vlaardingen aan de Westhavenplaats waarbij vier mensen gewond zijn geraakt, mogelijk door glasscherven en/of messteken. Daarnaast is een arrestant gemaakt in verband met een vechtpartij op een schip dat aan de Rotterdamse Reeweg bij de ECT lag afgemeerd. De man wordt verdacht van het steken van iemand die ook op het schip aanwezig was. Het slachtoffer is overgebracht naar een ziekenhuis.

In totaal hebben de hulpdiensten meer dan 2000 meldingen moeten verwerken rond de jaarwisseling.