Informatieavond voor bewoners Middelland na aanhouden Franse terreur verdachten in Rotterdam

Informatieavond voor bewoners Middelland na aanhouden Franse terreur verdachten in Rotterdam

Voor de bewoners van de Rotterdamse wijk Middelland wordt dinsdagavond een informatiebijeenkomst georganiseerd.  Zondagmiddag werd op verzoek van Frankrijk een terreurverdachte aangehouden. Het arrestatieteam kon zondagmiddag Anis B. aanhouden. Ook drie Algerijnen die bij hem waren werden aangehouden. Anis B. wordt gelinkt aan een man die verdachte is van de aanslagen in Parijs, november vorig jaar. Na de aanhoudingen en de doorzoekingen in twee woningen zagen de politie het Openbaar Ministerie reden genoeg om nog eens twee woningen binnen te vallen.

Zondagavond werd er een anti-terreur actie opgezet door de politie en het Openbaar Ministerie. Arrestatieteams en andere diensten deden tegelijk twee invallen in twee woningen aan de Burgemeester Meineszstraat en de Mathenesserweg. Enkele mensen in de omgeving van de woningen werden geëvacueerd. In de woningen werd niemand aangehouden, wel werden er direct huiszoekingen gedaan. Hierbij werden telefoons, simkaarten, gegevensdragers, munitie, geld en drugs in beslag genomen.  Vooralsnog zijn er geen aanwijzingen gevonden dat de vier aangehouden verdachten een aanslag wilden plegen in Nederland, dat zegt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. 

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam is net zo geschrokken als de buurtbewoners. Tegenover RTV Rijnmond zegt de burgemeester dat hij niets gaat zeggen over wat de AIVD wel of niet wist. "Wat ik zelf van belang vind, is dat ik in de richting van de Rotterdammers meld dat er geen concrete aanleiding was en is voor een aanslag in Rotterdam. Deze meneer is in Rotterdam terechtgekomen en is opgepikt" aldus burgemeester Aboutaleb. 

De burgemeester roept ook op tot kalmte. Dinsdagavond bezoekt de burgemeester de wijk Middelland en is er een informatieavond. Op deze avond beantwoorden medewerkers van het Openbaar Ministerie en de politie vragen van de bewoners.