Illegaal vuurwerk gevonden in twee woningen Hellevoetsluis

Illegaal vuurwerk gevonden in twee woningen Hellevoetsluis

In twee woningen in Hellevoetsluis is dinsdagochtend een grote hoeveelheid illegaal vuurwerk en flitspoeder aangetroffen. Twee jongens van 16 en 17 jaar zijn aangehouden.

Dat vuurwerk niet alleen met Oud & Nieuw in trek is, bewijst de vondst van vandaag in Hellevoetsluis. De jongens van 16 en 17 jaar kwamen naar voren in een onderzoek van het team Milieu van de politie en het Functioneel Parket. De verdenking ontstond dat deze jongens uit Hellevoetsluis via internet grondstoffen voor vuurwerk en zelfbouwinstructies verhandelen. 

Zoekingen
Het onderzoek leidde tot de aanhouding van beide jongens en de zoekingen in hun woningen. Bij die zoekingen werden vlinders en verschillende grondstoffen van vuurwerk waaronder flitspoeder aangetroffen. “Levensgevaarlijk’, aldus teamleider bij de politie Willem Fortuin. “In de woningen lag in totaal zo’n 15 a 20 kilo. Er hoeft maar een vonkje bij te komen en de boel ontploft en dan waren de gevolgen niet te overzien geweest.”

Hele jaar door
Team Milieu van de politie en het Functioneel Parket doen het hele jaar onderzoeken naar illegaal vuurwerk en de handel hierin. “De buitenwereld denkt dat vuurwerk alleen aan het einde van het jaar een issue is. Niks is minder waar. Groothandels doen in de zomer al hun inkopen. En dit illegale circuit gaat het hele jaar door. Vaak door minderjarigen die absoluut het gevaar niet overzien. Ze creëren levensgevaarlijke situaties voor zichzelf, hun huisgenoten en zelfs voor de buren. 

Handgranaat
In Nederland gelden strenge regels met betrekking tot vuurwerk. Goedgekeurd vuurwerk mag niet meer dan 6 gram flitspoeder bevatten. De Cobra 6 bevatte al 50 gram flitspoeder. Afgelopen jaren verscheen de varianten zoals de Cobra 8 en Cobra20. De Conbra8 bevatte al maar liefst 100 gram flitspoeder en heeft de verwoestende kracht van een handgranaat. “Als die kilo’s in Hellevoetsluis waren afgegaan was niet alleen het eigen huis van die jongens weggeblazen”, legt Fortuin uit. “Dan hadden ze ook een paar omliggende huizen met zich meegenomen.”

Statische electriciteit
Wat het vuurwerk zo gevaarlijk maakt is niet alleen de explosieve kracht. In de praktijk blijkt dit vuurwerk ook vaak ongewild af te gaan. Dat kan door warmte, door wrijving of zelfs door statische elektriciteit. Dat maakt ook duidelijk waarom transporteurs geen vuurwerk in hun vrachtwagen willen hebben, dat alleen al door heen en weer te schuiven in de laadruimte kan ontploffen.

Vermoedens? Meld!
Illegaal vuurwerk levert gevaar op voor u en uw omgeving. Sommige illegale vuurwerksoorten hebben een kracht gelijk aan explosieven. Bij onjuiste opslag of een woningbrand zijn de gevolgen niet te overzien. Weet of vermoedt u dat er ergens illegaal vuurwerk is opgeslagen of wordt verhandeld? Dan vragen wij u dit te melden bij de politie via een online tip op deze website of via 0900-8844. Blijft u liever anoniem? Meld dan online op www.meldmisdaadanoniem.nl of bel 0800-7000.