Hulpverleningsdag geslaagd

Hulpverleningsdag geslaagd

De brandweer Albrandswaard organiseerde vandaag een hulpverleningsdag op het kazerneterrein aan de Schroeder van de Kolklaan. Deze dag was speciaal opgezet voor kinderen en volwassenen die het syndroom van Down hebben.

Buiten waar de voertuigen stonden opgesteld, klauterde de ene na de andere achter het stuur, om te ervaren hoe het is, om als hulpverlener je werk te doen. Zo mocht men zelfs de zwaailichten aanzetten en de gillende sirenes bedienen. Ook kon men op een echte politiemotor plaatsnemen en dit laten vereeuwigen. Ambulance, politie of brandweer, een droom voor velen, want immers; Wat wil jij later worden als je groot bent? Ook waren er diverse speelactiviteiten georganiseerd, onder toeziend oog van een echte brandweerman.

De ladderwagen die stond opgesteld trok ook veel bekijks, men kon mee de hoogte in, naar zo’n 35 meter. De waterkanonnen van de Mobiele Eenheid werden breed uit gedemonstreerd door de bestuurder van dit machtige voertuig, welke veelal zijn inzet vindt bij voetbalongeregeldheden of demonstraties welke uit de hand dreigen te lopen. Het regelcentrum van de brandweer, de verkeerscommandowagen, was vrij toegankelijk om het imposante interieur te bezichtigen, voorzien van vele technische snufjes en communicatiemiddelen. Bij grote incidenten wordt er vanuit deze wagen het communicatieverkeer gecoördineerd. Natuurlijk was een ieder vrij om te vragen wat hij of zij wilde weten over de hulpdiensten.

Wilde je eens weten hoe het is om als berger te werk te gaan? Takelbedrijf A. Barendregt was ook aanwezig met één van haar bergingsvoertuigen, zo kon men aanschouwen hoe een auto boven in de kraan hing. Aan de inwendige mens was ook gedacht, men kwam werkelijk niets te kort. Als hoogtepunt van deze dag werd een demonstratie gegeven van een ongeval met beknelling. Door een geoliede samenwerking tussen de hulpverleners, werd het slachtoffer uit de auto bevrijd. Dit deed men d.m.v. het dak te knippen van de auto. Het slachtoffer werd op een wervelplank gelegd en gestabiliseerd. Ook de bezoekers mochten zelf het gereedschap ter hand nemen, en voelen hoe het is om in een auto ‘te knippen‘.

Als afsluiter van deze hulpverleningsdag mochten de gasten een heuse rondrit maken in één van de hulpverleningsvoertuigen door de Albrandswaard. Kortom, een zeer geslaagde dag, waaraan het weer zeker ook zijn steentje heeft bijgedragen.