Havenarbeiders protesteren tegen toekomstige gedwongen ontslagen in centrum Rotterdam (video)

Havenarbeiders protesteren tegen toekomstige gedwongen ontslagen in centrum Rotterdam (video)

Demonstrerende havenwerkers zijn woensdagmorgen door de binnenstad van Rotterdam getrokken om te protesteren tegen toekomstige gedwongen ontslagen. Vanaf Rotterdam Centraal trokken honderden aktievoerders via de Coolsingel en de Erasmusbrug richting het nieuwe Luxor theater waar een manifestatie wordt gehouden.

Vakbond FNV bondgenoten organiseert de protestmars. Volgens de vakbond dreigen tussen de vijfhonderd en duizend havenwerkers hun baan kwijt te raken. Dat komt doordat er twee nieuwe containerterminals op de Tweede Maasvlakte komen die sterk zijn geautomatiseerd.  De vakbond wil met het protest duidelijk maken dat het Havenbedrijf Rotterdam, dat verantwoordelijk is voor de aanleg van de Tweede Maasvlakte, moet investeren in een sociale oplossing die gedwongen ontslagen in de toekomst moet voorkomen. 

De locatie van het einde van de tocht was bewust bij het Nieuwe Luxor gekozen omdat daar vanmiddag een havencongres werd gehouden. Toen de bezoekers aan dit congres arriveerden werd de sfeer even grimmig. De mobiele eenheid kon nog net voorkomen dat een groep havenwerkers het pand bestormden. Na bemiddeling door vertegenwoordigers van de bonden keerde na korte tijd de rust weer terug rond het pand. De mobiele eenheid heeft er verder voor gezorgd dat de bezoekers aan het congres het Luxor rustig konden betreden.