Handel en bezit van lachgas verboden vanaf 1 januari 2023

Vanaf 1 januari 2023 is handel en het in bezit zijn van lachgas verboden. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) hoopt hiermee recreatief gebruik terug te dringen. Daarmee moet ook een einde komen aan jaarlijks duizenden incidenten in het verkeer waarbij lachgas in het spel is.

Het gas wordt op lijst II van de opiumwet geplaatst. Uit een inventarisatie door de politie die op verzoek van NOS werd uitgevoerd bleken in de eerste tien maanden van 2021 3518 incidenten in het verkeer plaats te hebben gevonden waarbij lachgas werd gebruikt. Aan 116 aanrijdingen werd ernstig letsel overgehouden en 21 aanrijdingen waren dodelijk. 

Het gevaar in het verkeer wordt veroorzaakt door een zuurstoftekort in de hersenen als gevolg van het inhaleren van lachgas. Daardoor ontstaat een verminderd reactievermogen of zelfs een volledige black-out. Daarnaast kan lachgasgebruik als gevolg hebben dat permanente schade opgelopen wordt, zoals verlamming.

Professioneel gebruik van het gas blijft toegestaan. In de medische sector kan het bijvoorbeeld gebruikt worden als roesje en in de keuken worden de lachgaspatronen gebruikt voor (slagroom)spuiten.

Lees hier al onze artikelen over lachgas.

Qabwnq.jpg