Grote wapen-, drugs- en geldvangsten in Rotterdam-Centrum

Grote wapen-, drugs- en geldvangsten in Rotterdam-Centrum

De laatste tijd wordt de eenheid Rotterdam opvallend vaak opgeschrikt door incidenten waarbij vuurwapens worden gebruikt. Woensdag- en donderdagnacht hielden agenten van basisteam Centrum daarom een actie gericht op het terugdringen van wapenbezit. Ze maakten daarbij gebruik van een bevel tot preventief fouilleren. Tijdens de actie, die twee avonden besloeg, vonden agenten twee vuurwapens, vier messen, een ploertendoder, zo’n 53.000 euro contant geld en een aanzienlijke hoeveelheid harddrugs. Acht verdachten zijn aangehouden.

Vuurwapen en munitie
Op de eerste actieavond werd rond 17.30 uur op de Jufferstraat in Rotterdam een 19-jarige Albanees gecontroleerd. Omdat hij zich niet kon legitimeren, maar zijn naam wel voorkwam in het politiesysteem, hield de politie hem aan voor de wet ID en nam hem mee voor verder onderzoek. Een sleutel die hij bij zich droeg en naar eigen zeggen had ‘gevonden’, paste op een woning aan de Jufferstraat. In het pand werden achter een plint van het keukenblok een vuurwapen en twee doosjes munitie aangetroffen en ruim 850 euro in contanten.

3600 euro en verdovende middelen
Diezelfde woensdagnacht gaven agenten rond 01.00 uur op het Weena een stopteken aan een voertuig, dat er direct met hoge snelheid vandoor ging. Na een achtervolging door diverse zijstraten in het Oude Westen konden ze het voertuig klemrijden op het Tiendplein. De verdachte bleek bijna 3600 euro aan contant geld bij zich te dragen. Op de vluchtroute werd daarnaast een zakje gevonden met een aantal grote brokken van een stof, mogelijk cocaïne. Het geld en de drugs zijn in beslag genomen. De verdachte, een 31-jarige Schiedammer, mag zich op een later moment melden voor het verhoor.

1360 euro en verdovende middelen
Vlak voor 03.00 uur zagen agenten een 25-jarige Rotterdammer staan op de Westblaak. Toen zij hem aanspraken, rende hij direct weg. Tijdens de achtervolging te voet zagen de agenten dat de man wat weggooide. Na aanhouding en onderzoek bleek het om zo’n 12 gram cocaïne te gaan. In zijn schoen werd nog 1360 euro gevonden.

Wilde achtervolging en vuurwapen
Om 04.45 uur gaf de politie op het Oostplein een stopteken aan een auto met daarin twee mannen. De agenten herkenden de bijrijder als vuurwapengevaarlijk, en toen zij de mannen aanspraken ging de bestuurder er op hoge snelheid vandoor. Er ontstond een achtervolging op de A16, waarbij de verdachten hun lichten doofden en snelheden tot 250 km/uur haalden. Ter hoogte van Hendrik Ido Ambacht dwong de politie de auto tot stilstand hield de verdachten aan. De bestuurder, een 26-jarige Rotterdammer, bleek nog een gevangenisstraf van 40 dagen open te hebben staan. De bijrijder is weer heengezonden. Bij het onderzoek in de inbeslaggenomen auto werd vrijdagochtend in een verborgen vak een vuurwapen aangetroffen.

Verdovende middelen en 3000 euro
Donderdagnacht rond 21.30 uur werd een pand aan de Wijnbrugstraat onderzocht. In de woning bevonden zich drie Albanezen van 23, 26 en 28 jaar. Na grondig zoekwerk werd in een verborgen ruimte in een ladeblok circa 2 kilo amfetamine gevonden. Daarnaast vonden ze in de woning en bij de verdachten in totaal zo’n 3000 euro in contanten. De drie zijn aangehouden.

45000 euro en ploertendoder
In het kader van preventief fouilleren werd rond 04.45 uur een auto staande gehouden op de Schiekade. Bij het doorzoeken van dit voertuig werd een ploertendoder (een soort gummiknuppel met een zware knop op het uiteinde) aangetroffen. In de armsteun vonden agenten bovendien 45.000 euro contant geld. De bestuurder, een 28-jarige Rotterdammer, is aangehouden. Het wapen, het geld en de auto zijn inbeslaggenomen.

Bij de actienachten, die liepen van 19.00 tot 04.30 uur, controleerde de politie in totaal zo’n 50 personen en 25 voertuigen. Naast de genoemde wapens, geld en verdovende middelen werden bij verschillende fouilleringen en doorzoekingen nog vier messen in beslag genomen.

De politie zet vol in in de strijd tegen vuurwapens. In het afgelopen jaar vonden meerdere dodelijke schietpartijen plaats waar zware criminaliteit achter schuilgaat, met name drugscriminaliteit.