Grote verkeerscontrole op Willemsplein Rotterdam levert bekeuringen en aanhoudingen op

Grote verkeerscontrole op Willemsplein Rotterdam levert bekeuringen en aanhoudingen op

Bij een grote verkeerscontrole op 7 oktober in Rotterdam zijn zo’n 20 bekeuringen uitgedeeld en twee mensen aangehouden. De politie hield de controle van 16.00 tot 22.00 uur samen met medewerkers van Rotterdamse gemeentebelastingen, Belastingdienst en Rijksdienst voor het Wegverkeer. 

Op meerdere plekken in de stad controleerden agenten in onopvallende auto’s weggebruikers op hun gedrag. Wie zich schuldig maakte aan asociaal verkeersgedrag zoals door rood rijden, te hard rijden of niet-handsfree bellen werd door een motoragent meegenomen naar een controleplaats op het Willemsplein en kon rekenen op een bekeuring. Ook werden op twee vaste locaties in Rotterdam de kentekens van passerende voertuigen gescand door zogenaamde ANPR-camera’s. Deze camera’s lezen de kentekens van passerende voertuigen en geven een signaal als de kentekenhouder bij de politie of Belastingdienst bekend staat. In totaal werden 20 bekeuringen uitgeschreven voor onder meer mobiel bellen, rijden zonder rijbewijs, door rood rijden en te hard rijden. 

Een verdachte werd aangehouden omdat hij nog DNA moest afstaan en een weggebruiker kon mee naar het politiebureau omdat hij teveel gedronken had. Medewerkers van de gemeentebelasting Rotterdam inden in totaal voor ruim 6000 euro aan openstaande belastingschulden, lieten twee auto’s afvoeren en legden op een auto beslag. De Rijksbelastingdienst inde voor ruim 19.000 euro aan openstaande bedragen en liet tien voertuigen afvoeren. 

De controle maakt onderdeel uit van een zogenaamd 10-puntenplan tegen asociaal verkeersgedrag dat de gemeente samen met politie en Openbaar Ministerie heeft opgesteld. In het 10-puntenplan tegen asociaal verkeersgedrag staan acties om gevaarlijk, asociaal en onbehouwen verkeersgedrag aan te pakken. In samenwerking met de politie en het Openbaar Ministerie neemt de gemeente maatregelen gericht op handhaving en toezicht, op het verkrijgen van meer kennis over verkeer en om zelf te ervaren waartoe gevaarlijk verkeersgedrag kan leiden. Deze acties leiden tot meer bewustzijn van verkeer, verkeersrisico's en uiteindelijk naar beter gedrag in het verkeer.

Het programma 'Wegmisbruikers' maakte tijdens de controle in de havenstad ook opnames, wanneer deze worden uitgezonden is nog niet bekend.