Grote reddingsoperatie voor met olie besmeurde zwanen

Grote reddingsoperatie voor met olie besmeurde zwanen

Medewerkers van de dierenambulance zijn vandaag begonnen met een grote reddingsoperatie. Ze doen hun best om honderden met olie besmeurde zwanen te redden.  In Maassluis en Rozenburg zijn opvanglocatie's ingericht om de dieren op te vangen. Vaartuigen van de brandweer en de Roeiers brengen de vieze zwanen aan land waarna ze verder worden opgevangen door de medewerkers en vrijwilligers van de dierenambulance.

Zeker honderden vogels zijn dit weekend besmeurd geraakt met stookolie. Het aantal vogels dat getroffen is wordt snel groter. De Dierenambulance spreekt van drie tot vierhonderd zwanen. Reddingsteam Zeedieren Nederland heeft het ook over besmeurden eenden, ganzen en zeehondenpups. Zij schatten in dat er zon duizend dieren onder de olie zitten.

Gisteren verloor een olietanker ruim 200 ton stookolie na een aanvaring met een steiger in de Rotterdamse haven. Het gevolg was een gigantische olievlek tussen Rotterdam en Hoek van Holland.

Een parkeerplaats van de Maeslantkering wordt een noodhospitaal opgebouwd. Als dit hospitaal klaar is worden er geen zwanen meer naar de Vogelklas gebracht. In de hospitaal worden de zwanen gestabiliseerd en gewassen, daarna moeten ze ook nog revalideren omdat het vet tussen de veren aantast.

Naast de hulpdiensten en de vrijwilligers van de dierenambulances zijn er ook een groot aantal vrijwilligers die helpen bij de reddingsactie. Het gaat om burgers en hulpinstanties. Er zijn meer mensen welkom die vrijwillig hun steentje willen bijdragen. Zij kunnen zich melden aan de Deltaweg in Maassluis. Mogelijk volgt er komende dagen nog een oproep voor vrijwilligers die misschien kunnen komen helpen in het noodhospitaal.