Grote partij zelfgemaakt vuurwerk aangetroffen in woning Kiekendiefhoek Spijkenisse (video)

Grote partij zelfgemaakt vuurwerk aangetroffen in woning Kiekendiefhoek Spijkenisse (video)

In een loods aan de Kerkweg in Zuidland en op twee adressen aan de Kiekendiefhoek in Spijkenisse trof de politie dinsdagavond en woensdagmorgen een grote hoeveelheid zwaar illegaal vuurwerk aan. Twee mannen van 28 en 29 jaar en een 50-jarige vrouw uit Spijkenisse zijn aangehouden. 

Uitgebreid onderzoek leidde de politie naar de drie adressen waar agenten, naast het vuurwerk, ook een wapen, drugs en een groot geldbedrag aantroffen. In de loods en woningen werd in totaal 730 kilo zeer gevaarlijk en deels zelfgemaakt vuurwerk in beslag genomen. Het gaat om onder meer zogenaamde Sharks, Cobra’s 7 en een zwaar mortier die 14 maal krachtiger is dan een Cobra. 

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie hielp woensdagochtend het vuurwerk in één van de woningen aan de Kiekendiefhoek op te ruimen. Het aangetroffen knalvuurwerk hoort tot de zogenoemde Big 5 van zwaar, illegaal vuurwerk. Deze vuurwerksoorten geven door de enorme hoeveelheid flitspoeder die erin zit risico op massa-explosie. De enorme druk die daarbij vrijkomt, kan op meters afstand gescheurde trommelvliezen en onherstelbare schade aan de ogen veroorzaken en is binnen een straal van een meter zelfs dodelijk. De explosieve kracht is vele malen meer dan een handgranaat. In goedgekeurd consumentenvuurwerk zit zwart buskruit en dat is lang niet zo gevaarlijk.