Grote brand in timmerfabriek

Grote brand in timmerfabriek

In de nacht van vrijdag op zaterdag kwam er omstreek half drie een automatische brandmelding binnen van Gebouw de Staring aan de Staringlaan. Hierop is de tankautospuit van de brandweer Waddinxveen ter plaatse gegaan. Ter plaatse aangekomen bleek dat de sprinkler-installatie al ingeschakeld was en het pand vol met rook stond.

Tijdens de verkenning van de aanvals- en waterploeg kon men geen vuurhaard lokaliseren, wel werd er een plek gevonden wat in brand had gestaan maar hier hadden de sprinklers hun werk gedaan. Om deze reden is besloten de Officier van Dienst ter plaatse te laten komen met de warmtebeeldcamera, om er zo zeker van te zijn dat het de brandhaarden gedoofd waren door de sprinkler-installatie en om eventueel andere vuurhaarden te lokaliseren. Tevens is er opgeschaald naar middelbrand. Nadat er weer een verkenning is gedaan, nu met warmtebeeldcamara, kon men nog geen vuurhaard waarnemen. Hierop is besloten om het pand te gaan ventileren.
Nadat de roldeuren geopend waren leek de rook aardig op te trekken. Maar even later werd de rook in het pand steeds dikker en was het toch foute boel. Omstreek vier uur kwam de brand op één plek door het dak heen en is er direct grote brand gemaakt. Hierop werden de tankautospuit van de brandweer Boskoop en de autoladder en het groot water transport uit Gouda gealarmeerd. Het groot water transport heeft er voor gezorgd dat er water vanuit de Gouwe naar het brandadres gepompt werd. Er waren in het pand twee andere vuurhaarden ontdekt, één was snel onder controle de andere zat op een zeer moeilijk bereikbare plek. Waarna is opgeschaald naar zeer grote brand omdat de kans op overslag naar aangrenzende panden groot was. Hierop werd de tweede tankautospuit van Boskoop gealarmeerd, alsmede de autoladder van Alphen a/d Rijn.
Het blussen van de brand heeft nog enige uren in beslag genomen. Omstreeks negen uur zijn de tankautospuiten van Waddinxveen en Boskoop afgelost door de tankautospuiten van Gouda, Nieuwerkerk aan den IJssel en Bodegraven. Zaterdagmiddag omstreeks half zes konden alle voertuigen weer sluiten aan de kazerne. De oorzaak van de brand is nog niet bekend maar brandstichting word niet uitgesloten, aangezien er in en op het pand brandversnellende materialen zijn aangetroffen.