Grote brand in bloembolllenbedrijf

Grote brand in bloembolllenbedrijf

Vanavond rond half acht is door onbekende oorzaak brand ontstaan in een bloembollenbedrijf aan de Zwethkade Zuid in Den Hoorn gemeente Midden Delfland. Hierbij raakte niemand gewond.

Omstreeks half acht kreeg de alarmcentrale van de brandweer de melding binnen via de eigenaar. Het betrof een Amaryllis bloembollenbedrijf en heeft een omvang van twee hectare.

Bij aankomst van de brandweer bleek een gedeelte van het bedrijf in brand te staan. De vlammen kwamen al uit het dak. Het bedrijf ligt tussen kassen en woningen. De brandweer kon snel over voldoende water beschikken, omdat de Zweth er vlak bij ligt. Echter door de snelle uitbreiding van het vuur heeft de brandweer meer materiaal en personeel ter plaatse laten komen om de brand van verschillende kanten te bestrijden. De brandweer ondervond tijdens dit aanrijden van extra voertuigen erg veel hinder van mensen die naar de brand kwamen kijken. Het bedrijf was daardoor lastig te bereiken.

De opslag van ongeveer 4000 liter Freon dat in het bedrijf aanwezig was, gaf een gevaarlijke situatie. Daarvoor zijn in een straal van vijfhonderd meter de woningen in de buurt ontruimd. Ongeveer vijftig mensen zijn opgevangen in een nabij gelegen cafe. Voor de nacht is deze bewoners een andere slaapplaats aangeboden.

De brandweer heeft door middel van water de Freon opslag kunnen koelen. De brand heeft aanzienlijke schade aangericht. Het bedrijf is als verloren te beschouwen. Dit is hoofdzakelijk de oorzaak van de grote hoeveelheid kratten en kunststof bakken, die niet alleen binnen, maar ook tegen de gevel opgeslagen stonden. Deze zorgden voor een snelle uitbreiding van het vuur en de grote rookontwikkeling. Tevens werd de brandweer daardoor belemmerd bij de bestrijding van de brand.

De brandweer van Midden Delfland werd geholpen door verschillende korpsen uit de regio. Ook de regio Rotterdam Rijnmond heeft bijstand verleend.

De totale schade loopt in de miljoenen.