Grote alcoholcontrole

Grote alcoholcontrole

De politie heeft een grote alcoholcontrole uitgevoerd op diverse plaatsen. Daarbij hielden agenten 106 bestuurders aan. Zondagochtend van vier uur tot half acht controleerden agenten op het gebruik van alcohol in het verkeer. Ze lieten bestuurders blazen op de Erasmusbrug, Maastunnel en de Maasboulevard.

De actie is uitgevoerd door het Verkeershandhavingsteam (VHT) van de politie Rotterdam-Rijnmond in samenwerking met VHT's van de politieregio's Zeeland, Midden West Brabant en Zuid Holland Zuid. Deze teams zijn doorgaans in actie in het eigen werkgebied bij verkeershandhaving op de landelijke speerpunten als alcohol, snelheid, rijden door rood verkeerslicht en het dragen van een helm of gordel.

In totaal lieten de politiemensen 1841 automobilisten blazen. Daarbij bleek dat 106 mensen teveel hadden gedronken en toch achter het stuur waren gaan zitten. Van deze groep was 29 een beginnend bestuurder. Het hoogste promillage in het bloed was 1,5. 3 bestuurders reden zonder rijbewijs en agenten namen 7 rijbewijzen in. Het politiepersoneel inde 1.673,- euro. Een bestuurder gaf een valse naam op en weigerde iedere medewerking. Tegen deze bestuurder wordt de hoogste straf geëist 9 maanden ontzegging rijbevoegdheid en 900 euro boete. Een andere bestuurder probeerde de controle te ontlopen en veroorzaakte een aanrijding. Ook daarna probeerde hij te ontkomen. Hij is aangehouden.

Een auto is weggetakeld omdat de bestuurder dermate veel had gedronken en omdat hij geen rijbewijs bij zich had.
Diverse bekeuringen zijn uitgeschreven voor: 2 bestuurders die de controle trachten te ontlopen door te keren bij de Maastunnel. 1 bestuurder achteruit de Maastunnel in. 2 bestuurders negeerden het rode kruis in de Maastunnel. 1 bestuurder reed zonder gordel. 1 bestuurder reed met een kapotte koplamp. Agenten schreven daarnaast nog 4 bekeuringen uit voor het parkeren op de stoep. Bij de actie waren ruim 120 agenten aanwezig. Door de samenwerking met de verschillende regio's hoefde geen claim te worden gelegd elders in de regio.

Het drinken van drie glazen alcohol verhoogt het risico op een ongeluk met 100%. Steeds meer mensen drinken geen alcohol als ze moeten rijden. Er zijn echter nog steeds doden en gewonden in het verkeer door het gebruik van alcohol. Vandaar dat de politie regelmatig alcoholcontroles op onverwachte tijdstippen uitvoert.