Grootste offshoreschip ter wereld Pieter Schelte in Rotterdam (video)

Grootste offshoreschip ter wereld Pieter Schelte in Rotterdam (video)

Het grootste offshoreschip ter wereld, de Pieter Schelte, is aangekomen in de Rotterdamse haven. Het schip zal in Rotterdam verder worden afgebouwd. Het schip is 382 meter lang en 124 meter breed. Het schip heeft een dubbele boeg. Het schip kan in zijn uppie een boorplatform verwijderen en ook is zij uitgerust voor het leggen van pijpen. Het schip kan onder bijzondere omstandigheden haar werk doen. Zo is een ijslaag van 40 centimeter geen enkel probleem. 

Het schip is van het Nederlands-Zwitsers offshore bedrijf Allseas. Het schip is vernoemd naar de vader van Edward Heerema, Pieter Schelte Heerema. Edward Heerema is de huidige eigenaar van Allseas. Zijn broer is eigenaar van het offshore bedrijf Heerema. Heerema is vooral bekend om het grote kraanschip Thialf. 

De vloot van Allseas wordt dus, naast de bekende Solitair, Loreley, Audacia, Tog Mor en Calamita Jane, uitgebreid met de Pieter Schelte.

De Pieter Schelte wordt afgebouwd in de Prinses Alexiahaven op de Tweede Maasvlakte. In deze haven is de komende jaren genoeg ruimte voor offshore activiteiten. Voor de Pieter Schelte is een speciale diepe put gebaggerd. In Rotterdam zullen onder andere de 65 meter lange balken van het hefsysteem worden gemonteerd. De hijsbalken worden in Italië gebouwd en worden pers schip dan naar de Rotterdamse haven getransporteerd. 

Aankomende zaterdag wordt er nog een zeereus ontvangen in de haven van Rotterdam. Dan meert de CSCL Globe aan bij de Euromax in het Yangtzekanaal. Het schip is 400 meter lang en daarmee het grootste containerschip ter wereld. De nieuwe schepen van Maersk zoals de Maersk MC Kinny Moller zijn dus maar van korte duur de grootste van de wereld geweest.