Grootscheepse oefening scheepsbrand Deltahaven Stellendam (video)

Grootscheepse oefening scheepsbrand Deltahaven Stellendam (video)

Dinsdagavond heeft in Stellendam aan de Deltahaven een grote brand gewoed aan boord van een schip. Bij de brand vielen meerdere slachtoffers, enkelen werden vermist. Dit scenario was voor de hulpverleners waar ze voor werden gealarmeerd. Bij aankomst van de eerste tankautospuit werd men geïnformeerd door de kapitein van de trawler over de huidige stand van zaken. 

Toen de eerste brandslangen eenmaal aan boord waren gebracht via de gangway, gingen de brandweerlieden op verkenning uit. Omdat de vele rook zich door het schip verspreide en men niet direct slachtoffers kon traceren, werd er opgeschaald. Een tweede tankautospuit, een hoogwerker en een schuimblusvoertuig vulden de kade rond de Binnenhaven.

Via de hoogwerker werden bemanningsleden veilig naar beneden gebracht, anderen konden door de brandweer in nauwe ruimtes worden gelokaliseerd en veilig naar buiten worden gebracht. Ondertussen waren de officieren van de brandweer, het Havenbedrijf, een geneeskundige en politie zich aan het buigen over de tekeningen van het schip waar zich nog gewonden konden bevinden. Hierbij werden ze bijgestaan door de kapitein van het zeeschip. Ook de KNRM deed mee met deze oefening.

Omstreeks 21:00 uur bleek de brand geblust te zijn en waren er geen vermisten meer. Dit laatste zorgde bij de politieagenten voor de nodige consternatie, toen twee vrouwen aan boord wilden gaan op zoek naar hun echtgenoten. Na herhaaldelijk verzoek van brandweer en politie om zich niet te bemoeien met de hulpverlening, werden de dames hardhandig aangepakt en geboeid aan een metalen kooi achtergelaten op de kade. Hoe deze oefening is verlopen voor de gezamenlijke hulpdiensten, is nog niet bekend.