Grimmige sfeer na bijeenkomst van toekomstig AZC in Rotterdam (video)

Grimmige sfeer na bijeenkomst van toekomstig AZC in Rotterdam (video)

Donderdagavond zijn omwonenden in de Beverwaard op de hoogte gesteld over het toekomstig asielzoekerscentrum wat moet gaan verrijzen. Begin 2016 zal er gebouwd gaan worden. Voor de duur van vijf jaar zullen 600 vluchtelingen uit Syrië en Eritrea onderdak krijgen. Buurtbewoners die vanavond aanwezig zijn tijdens de informatieavond lieten nogal van zich horen. Burgemeester Aboutaleb werd onderbroken in zijn toespraak door aanwezigen met leuzen als "AZC weg ermee". De burgervader liet de bijeenkomst kort opschorten.

De tent die onderdak moet bieden aan de belangstellenden bleek te klein voor het aantal mensen dat deze avond wilden bijwonen. Uit brandveiligheidsoverwegingen werd het hek voor de tent op slot gedraaid. Tientallen mensen konden hierdoor niet meer naar binnen en liepen de emoties zo nu en dan hoog op. Toen mevrouw Helder namens het COA het woord voerde liet ze de aanwezigen weten dat als de situatie weer veilig is in hun land, de mensen weer terug moeten keren. Ook zullen de asielzoekers worden gecontroleerd op tbc.

Aanwezigen in de tent spraken hun ongerustheid uit over de toenemende criminaliteit die men verwacht met de komst van het centrum, korpschef Paauw liet weten de omwonenden niet in de steek te laten. Kort na 21:00 uur was de bijeenkomst afgelopen op het voormalige sportterrein.

Inzet mobiele eenheid

De mobiele eenheid welke ondersteuning biedt, werd uitgescholden voor "homo's" door de mensen buiten de tent. Er moest een aantal keer opgetreden worden door de mobiele eenheid om de openbare orde te herstellen. Een groep mensen die het terrein verliet verplaatste zich naar de kruising van het Groeninx van Zoelenplein en werd daar opgevangen door de politie. De mobiele eenheid werd bekogeld met stenen en voerde hierop een charge uit. Ook een paardentrailer van de politie werd aangevallen en ruiten van een dienstvoertuig van de dienst Levende Have moest het ontgelden. De groep relschoppers vertrok de wijk in en ontstak daar zwaar vuurwerk. 

Aanhoudingen en camerabeelden

Omstreeks 22:00 uur bleek de rust te zijn teruggekeerd in Beverwaard. De politie liet weten dat er voorlopig drie aanhoudingen verricht zijn, wellicht loopt dit nog op na het bekijken van camerabeelden welke zijn gemaakt door de politie.