Greenpeace voert actie in de haven van Rotterdam (video)

Greenpeace voert actie in de haven van Rotterdam (video)

Bij een palmolieraffinaderij op de Maasvlakte in Rotterdam heeft Greenpeace dinsdag actie gevoerd. De milieuorganisatie is boos vanwege misstanden bij de huidige palmolieproductie. Zeeschepen kunnen niet meer afmeren bij de raffinaderij, de actievoerders blokkeren de steigers met kajaks en het actieschip "Esperanza". De hoofdingang is ook door actievoerders geblokkeerd, ze zitten aan elkaar vast geketend met boomstammen. Hierdoor kan er niemand meer in of uit en is er ook geen vrachtverkeer mogelijk.

De organisatie zegt dat de palmolie niet zo het probleem is, maar het gaat hen om de omstandigheden waaronder die olie wordt gemaakt. In Zuidoost-Azië worden er veel regenwouden gekapt en het veengrond verbrand. Hiervoor in de plaats worden palmolieplantages aangelegd. Door het kappen en verbranden, raken veel dieren hun leef omgeving kwijt. En zorgt de verbranding voor giftige stoffen in de lucht.

Onder de actievoerders zitten ook twee brandweermannen uit Indonesië. Zij krijgen zelf te maken met bosbranden die zijn aangestoken om plantages aan te leggen. Volgens Greenpeace is er ook sprake van kinderarbeid en mensenrechtenschendingen binnen de branche. Greenpeace vind dat bedrijven die handelen in Palmolie zich net zo goed schuldig maken aan de misstanden. 

Palmolie is een belangrijke grondstof voor veel producten en het zit bijna overal in verwerkt. Zo zit het in chocolade, koekjes, zeep en babymelk. Het is een veel voorkomende grondstof, Nederland kent geen regels die zorgen voor duurzame Palmolie. De milieuorganisatie Greenpeace roept consumenten op om een petitie te tekenen waarin ze zeggen hoe belangrijk ze het vinden dat Palmolie duurzaam wordt geproduceerd. 

In de loop van de middag is de mobiele eenheid van de politie ter plaatse gekomen. Zij hebben eerst drie actievoerders bevrijd die met sloten om hun nek aan een toegangshek vast zaten, hierna zijn deze personen aangehouden. Vervolgens heeft de politie zich bezig gehouden met de tien betogers die zich met hun armen in een aantal boomstammen. Zij hebben de personen bevrijd door delen uit de boomstammen te zagen en de pijpen waar de armen in zaten te verwijderen. Ook deze actievoerders zijn na hun bevrijding aangehouden.