Gewonden bij scheepsbrand op Noordzee bij Rotterdam (video)

Gewonden bij scheepsbrand op Noordzee bij Rotterdam (video)
Maandagochtend kwam er een melding binnen bij het Kustwachtcentrum in Den Helder van een scheepsbrand. Er bleek een brand ontstaan te zijn in de machinekamer van het drogeladingschip Anna. Het schip lag inmiddels ten anker op de Noordzee ter hoogte van de Rotterdamse 2e Maasvlakte. De bemanning had hun eigen blusinstallatie inmiddels geactiveerd. Twee bemanningsleden van de Anna raakten gewond. 

Diverse schepen in de buurt en diverse Loodstenders gingen direct richting de Anna om hulp te bieden. Ook werd door het Kustwachtcentrum de KNRM-stations Hoek van Holland en Scheveningen gealarmeerd. Vanuit Rotterdam werd voor het eerst het MIRG-team gealarmeerd. MIRG staat voor Maritieme Incident Response Group, ook wel bekend als Scheepsbrandbestrijdingsteam. Dit team wordt gevormd door hoofdofficieren van de brandweer, officieren van de Divisie Havenmeester Rotterdam, brandweerlieden van de kazernes Bosland en Coloradoweg en mensen van het Kustwachtcentrum. 

De loodstender Apollo heeft twee gewonden aan boord genomen en naar de Berghaven in Hoek van Holland gebracht. Hier stonden twee ambulances (1 uit Rotterdam en 1 uit Haaglanden), het Mobiel Medisch Team en vrijwilligers van KNRM Ter Heijde met het kusthulpverleningsvoertuig te wachten. Beide slachtoffers zijn met brandwonden overgebracht naar het brandwondencentrum van het Maasstad Ziekenhuis.

Aan boord van het schip waren inmiddels bemanningsleden met ademlucht bezig om een nacontrole uit te voeren in de machinekamer. De brand leek uit te zijn, wel was er nog een hoop rookontwikkeling. Er werd besloten om het MIRG Team toch in te zetten. Een helikopter van het NHV die gestationeerd staan in de Pistoolhaven brachten dit team aan boord. Ook twee blusvaartuigen van de Divisie Havenmeester Rotterdam werden ingezet bij het incidentschip.

Hoe de brand is ontstaan is niet bekend, hier zal onderzoek naar gedaan worden. De sleepboten Stingray en Panther van Kotug Smit Towage zijn ter plaatse om het schip, dat niet zelfstandig meer kan varen, de haven binnen te brengen.