Gaslek in renovatiepand

Gaslek in renovatiepand

Vanmiddag is rond kwart voor één door onbekende oorzaak een gaslek ontstaan in een renovatiepand in de Dorpsstraat in Zoetermeer. Woningen en een restaurant in de directe omgeving werden opruimt. Hierbij raakte niemand gewond.

De lekkage werd vanmiddag ontdekt door een voorbijganger en alarmeerde hiervoor de brandweer. De lekkage bevond zich in een voormalig makelaarskantoor dat in november vorig jaar door een grote brand zwaar werd beschadigd. Het pand wordt nu door de eigenaar verbouwd en gerenoveerd. De melder rook buiten het pand een gaslucht en hoorde daarbij een sissend geluid.

Na aankomst van de brandweer werd in het pand een explosief gasmengel gemeten waarna tien woningen en een restaurant werden ontruimd. Bij vier van de tien woningen waren er mensen thuis. Deze bewoners werden verderop in een restaurant tijdelijk opgevangen.
De lekkage bevond zich vermoedelijk onder de kruipruimte in combinatie met een explosief gasmengsel. Door een eventuele explosie kon hierdoor een groter effectgebied ontstaan en werd uit voorzorg opgeschaald naar Grip 1.

Uiteindelijk heeft het energiebedrijf Eneco de lekkage snel kunnen vinden en de gastoevoer kunnen afsluiten. Hierna werd door de brandweer het gebouw geventileerd waarna het gevaar was verdwenen.

De schade aan het gebouw bleef beperkt tot het verwijderen van een houten plaat bij de voordeur. De buren konden na afloop weer terug naar hun eigen woning.