Fraude met vaarbewijzen

Fraude met vaarbewijzen

De zeehavenpolitie van het regiokorps Rotterdam-Rijnmond heeft in samenwerking met de waterpolitie van het Korps Landelijke Politiediensten de afgelopen maanden onderzoek gedaan naar een mogelijke fraude met via de ANWB verstrekte vaarbewijzen. Inmiddels zijn enige tientallen vermoedelijk valse bewijzen ingenomen en drie verdachten aangehouden. Twee van hen waren werkzaam bij de ANWB.

De verdachten verkochten de vaarbewijzen onder andere in uitgaansgelegenheden. Afnemers betaalden er tussen de 125 en 1000 euro voor. Daarmee kochten ze een echt vaarbewijs, zonder ooit te hebben gestudeerd of examen te hebben gedaan. Kennis van de regels op het water is absoluut noodzakelijk. Varen zonder vaarbewijs kan tot levensgevaarlijke situaties leiden. Nadat de illegale vaarbewijzen waren ontdekt, zijn in maart en april zo'n 80 mensen uitgenodigd op politiebureaus in Rotterdam, Maarssen, Nijmegen, Zutphen, Amsterdam, Den Haag, IJmuiden en Terneuzen.

13 mensen hadden keurig examen gedaan en terecht een vaarbewijs, 33 personen bekenden daar hun vaarbewijs te hebben gekocht. Zij hebben meteen een boete van 400 euro betaald. Enkele mensen kwamen niet opdagen, en van de overigen wordt vermoed dat ze een vals bewijs hebben. Zij zullen zich later voor de rechter moeten verantwoorden.

Andere acties leidden maandag 11 mei tot de aanhouding van drie verdachten. Dat zijn een 26-jarige man uit Bergschenhoek en een 35- en 49-jarige vrouw uit Den Haag. Zij zijn de afgelopen dagen gehoord en hebben bekend. De fraude heeft vermoedelijk enkele jaren geduurd. In samenwerking met de ANWB wordt het onderzoek naar mogelijk meer valse vaarbewijzen voortgezet.

De ANWB heeft inmiddels de twee werknemers ontslagen.