Forse eis tegen veroorzaker dodelijk ongeval op A16 Rotterdam (video)

Forse eis tegen veroorzaker dodelijk ongeval op A16 Rotterdam (video)

Vrijdag diende de rechtszitting tegen Mike van E. in Rotterdam. Hij veroorzaakte op 15 april 2012 een dodelijk ongeval op de snelweg A16 in Rotterdam. Een 76-jarige vrouw kwam daarbij om het leven en haar dochter van 53, bestuurster van de auto, raakte bij het ongeval zwaargewond.

Rallyrijder en hardrijder

Van E. was Dakar rallyrijder. Ten tijden van het ongeval had hij teveel gedronken, reed te hard en verliet lopend met een mede-inzittende het ongeval. Een blaastest werd twee uur na het ongeval afgenomen, wat volgens de rechter een voordeel voor Mike van E. was. De dochter was ook aanwezig in de rechtszaal. De rechter las haar slachtofferverklaring voor omdat ze te emotioneel was.

Volgens getuigen reed Van E. behoorlijk hard in zijn auto, hijzelf ontkent dat. Technisch was er niets mis met de Volvo van Van E. Het ongeval ontstond nadat Van E. moest uitwijken voor een auto die van links kwam, zo zegt hij. Hij vind het verschrikkelijk wat er gebeurd is maar voelt zich niet de schuldige. "Als ik geweten had dat er slachtoffers waren was ik zeker gaan helpen". Pas de volgende ochtend hoorde hij dat er iemand bij het ongeval was overleden.

Onderzoek naar snelheid

De rechter vroeg nogmaals aan Van E. of er alcohol in het spel was. Van E. zegt dat niet te weten. De auto van de slachtoffers  reed ten tijde van het ongeval 79 km/uur, aldus politie-onderzoek. Van E. reed 149 km/uur. Er zijn drie betrouwbare testen verricht.  Iemand van het NFI gaf daar nog nadere uitleg over. Zelf zegt hij 110 km/uur te hebben gereden. Verder kwam een andere deskundige aan het woord namens de verdediging van Van E. De officier van justitie twijfelde aan zijn deskundigheid, daar deze "verkeersanalist" sinds 1980 geen opleiding meer volgt. Mogelijk dat er iets schortte aan de snelheidsmeting en de te gebruikte apparatuur, aldus de verdediging.

Eigen onderneming

Kort na het ongeval zagen getuigen twee mannen lopen met een hoofdwond onder de Van Brienenoordbrug. De politie trof de mannen daar ook aan. Van E. is eerder veroordeeld geweest voor het rijden onder invloed. Hij heeft een assurantiekantoor met 3 medewerkers. Detentie voor hem zou "problematisch" zijn voor het voortbestaan van zijn bedrijf. De beklaagde liet weten als een grote crimineel neergezet te worden. Hij zegt in z'n hoofd veel bezig te zijn met het ontstane en het geen plekje kan geven. Hij barst in tranen uit; "Ik ben uitgeweken voor iets dat voor me gebeurde, ik heb niets expres gedaan".  Volgens de officier van justitie heeft Mike van E. veel snelheidsbekeuringen gekregen voor het ongeval gebeurde. Van E. zegt dat hij daar niet de auto voor had en nooit hard rijdt.

Avondje uit 

De dochter was samen met haar moeder naar de musical Soldaat van Oranje geweest. Op weg naar huis gebeurde het ongeluk. Zelf kan ze er niets meer van het ongeval herinneren. Ze werd wakker in het ziekenhuis met vreselijke pijn en hoorde wat er met haar moeder gebeurd was. Haar borstbeen was onder meer gebroken. Dankzij Stichting Ambulance kon ze bij het afscheid van haar zijn. Het slachtoffer had ook 5 gebroken ribben, hoofdwond en ijzer in haar arm gekregen. De dochter van de omgekomen moeder is vanwege het ongeval ook haar baan kwijtgeraakt. "Van E. weet niet wat leed is". De rallyrijder hoort het allemaal huilend aan. Een tweede spijtbrief naar de dochter is nooit aangekomen.

Onvoorzichtig rijgedrag

Het slachtoffer die de crash overleefde hoopt op een gevangenisstraf en laat weten een taakstraf te licht vinden. Volgens het Openbaar Ministerie staat vast dat Van E. veel te hard heeft gereden met een alcoholpromillage van 480 mg. Er waren geen obstakels op de snelweg en ging plots van de linkerbaan naar rechts toe en klapte daardoor op de achterzijde van de Fiat, het voertuig van de slachtoffers. Volgens justitie is er geen sprake van roekeloos rijgedrag. Zij gaan uit van zeer onvoorzichtig rijgedrag. Wel wegen verzwarende omstandigheden mee, te weten de snelheid van de auto en onder invloed verkeren.

Eis

De officier van justitie heeft een forse eis opgelegd tegen Van E. Een gevangenisstraf voor de duur van 2 jaar en 3 jaar rijontzegging. Daarna volgde nog het pleidooi van de advocaat. Uitspraak volgt over 2 weken.