Fluorwaterstof ontsnapt Shell raffinaderij Vondelingenweg Rotterdam (video)

Fluorwaterstof ontsnapt Shell raffinaderij Vondelingenweg Rotterdam (video)

Maandagavond is er fluorwaterstof ontsnapt bij Shell raffinaderij in Rotterdam Pernis aan de Vondelingenweg. De lekkage ontstond na het spoelen van een leiding. De hulpdiensten hebben het incident opgeschaald naar "grote hulpverlening" met "GRIP 1". 

Om de wolk die van de ontsnapping vrijkwam neer te slaan heeft de bedrijfsbrandweer van Shell en de Gezamenlijke Brandweer een waterkanon opgezet. Ook heeft de brandweer en DCMR meerder meetploegen ingezet om metingen te verrichten in de omgeving.

Vanwege het incident werd de Vondelingenweg, de afrit A15 naar Hoogvliet en de Botlekbrug afgesloten voor het verkeer. Ook werd het treinverkeer stilgelegd. De mensen die op het Shell-terrein aan het werk waren werden naar de verzamelplaatsen gestuurd. Er is niemand gewond geraakt bij dit incident. 

In Hoogvliet reden politieauto's rond om bewoners te waarschuwen dat ramen en deuren gesloten moesten worden. Volgens de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond was dit niet nodig en hebben zij daar ook geen opdracht toe gegeven. Volgens de veiligheidsregio was er ook geen reden om een NL-Alert uit te geven. 

De DCMR meldde via hun website al snel dat de gaswolk niet richting Hoogvliet dreef en dat het incident zich beperkt tot het terrein van Shell. Medewerkers van Shell zijn inmiddels bezig de lekkage te verhelpen, de brandweer houdt toezicht en voert voortdurend metingen uit.

De lekkage is rond half één vannacht gedicht. Toen kwam ook het bericht dat er geen lekkage meer was.