Flinke celstraffen voor corrupte havenwerknemers Maasvlakte Rotterdam

Flinke celstraffen voor corrupte havenwerknemers Maasvlakte Rotterdam

In de periode maart 2013 tot november 2013 heeft bij de recherche van de Zeehavenpolitie het ondermijningsonderzoek "Hozen" gedraaid. Een onderzoek naar o.a. corrupte havenwerknemers. Een 3-tal hoofdverdachten organiseerden voor criminele organisaties de uithaal van cocaïne uit containers op terminals op de Maasvlakte. November 2013 klapte het onderzoek en werden 10 verdachten aangehouden. Zij werden verdacht van o.a. de invoer van 379 en 302 kilo cocaïne. Daarnaast nog eens 5 afzonderlijke voorbereidingszaken tot de invoer van cocaïne. Na een uitgebreid vooronderzoek werden alle verdachten na betaling van een borgsom uit voorarrest ontslagen, in afwachting van hun definitieve berechting. Borgsommen van 15.000 tot 25.000 euro werden door hen betaald.

Een van de hoofdverdachten werd op 23-9-2014 in een eethuis in Rotterdam-west geliquideerd. Een link naar dat artikel vindt U hier. 2 andere verdachten voldeden niet aan de voorwaarden van hun voorlopige in vrijheidstelling. De borgsommen ( in hun geval 2x 25.000,= euro) vervielen aan de staat en zij werden weer per direct in hechtenis genomen.
 
Afgelopen maart was de rechtszaak en donderdag jl. de rechterlijke uitspraak. Voor de overgebleven 2 hoofdverdachten 7 en 6 jaar gevangenisstraf. Ook voor 3 (ex)werknemers van containerterminals die hun port-key ter beschikking stelden aan criminelen werden gevangenisstraffen opgelegd. Een vrachtwagen chauffeur die gebruikt werd om de container met cocaïne vanaf de terminal te rijden kreeg een gevangenisstraf van 3.5 jaar. Bij de aanhouding van de verdachten werden ook meerdere vuurwapens in beslag genomen.

Eerder werd gedurende het onderzoek "Hozen", een hieruit voortvloeiend deelonderzoek "Waterlijn" gedraaid door het Rotterdamse Hit and Run Cargo team, een samenwerkingsverband tussen FIOD, Douane, Openbaar Ministerie en de recherche van de Zeehavenpolitie. 5 verdachten werden na een wilde achtervolging aangehouden met bijna 300 kg cocaïne in hun bezit. Zij werden veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf. Ook nu weer blijkt dat corruptie in de haven niet loont!