Extra traumahelikopter inzetbaar voor transportfunctie

Vanaf dinsdag 24 maart is er een extra traumahelikopter inzetbaar. De lifeliner 5 zoals deze genoemd is, is beschikbaar voor het transporteren van intensive care patienten. De helikopter is dan ook een slag groter dan de andere traumahelikopters en is uitgerust met materialen van de IC.

Omdat er nog steeds een stijging is van het aantal coronapatienten is er besloten een extra helikopter in te gaan zetten. Zo kunnen patienten sneller overgebracht worden naar het juiste ziekenhuis. Ook ontlasten ze het verkeer op de weg. De helikopter zal voorlopig gaan vliegen tussen zeven uur in de ochtend tot zeven uur in de avond. Het team bestaat uit een Piloot, gespecialiseerd MMT - verpleegkundige en een anesthesioloog MMT - arts. Ook vliegt het team in speciale beschermende kleding.

Voorlopig gaat het team vliegen vanaf vliegbasis Volkel. Mogelijk wordt er besloten dat deze later vanaf een ander punt ingezet gaat worden. De helikopter is van het tupe H145 en wordt beschikbaar gesteld door de ANWB Medical Air Assistance. Het radboud UMC ziekenhuis heeft het toestel volledig ingericht.

Bijgevoegde foto betreft een illustratie en is de helikopter het van het Mobiel Medisch Team in Rotterdam.