Drukte verwacht bij vervoer Rotterdamse Hef naar Merwehaven

Drukte verwacht bij vervoer Rotterdamse Hef naar Merwehaven

De renovatie van de Hefbrug in Rotterdam gaat zondag 23 november beginnen. Het bewegend deel van de Hef wordt voor onderhoud losgetakeld en de Merwehaven is de bestemming voor het onderhoud. Zondag aanstaande om 11:00 uur is gekozen als tijdstip om het beweegbare deel van de brug, het zogeheten val, te lichten. 

"Het kan ook best één of twee uur later worden, want we hebben te maken met getijden. Het is een spannend karwei om het val met behulp van de drijvende bokken op het ponton te zetten. Een klein beetje extra stroming kan die klus al verstoren", aldus woordvoerder Fred Marree. In 1978 werd het bewegend deel van de monumentale Hef, die officieel overigens Koningshavenbrug heet, ook verwijderd na een aanvaring van een schip. Dit gebeurde onder grote belangstelling van mensen die speciaal kwamen kijken. 

Marree: "We verwachten nu ook een grote opkomst. Rotterdammers hebben iets met die brug. Om allerlei redenen, of ze hebben er aan gewerkt, of ze vinden het een mooi monument of ze kennen het nog uit de oorlogsjaren." Sarens gaat de takelwerkzaamheden uitvoeren en wordt daarbij geassisteerd door Hebo Maritiem. Het deel weegt 560 ton, is 9 meter breed en heeft een lengte van 55 meter. Ook zal de verf opnieuw worden aangebracht en blijft zoals ie nu is; mosgroen, de kleur van de spoorwegen destijds.