Druk weekend voor reddingsbrigade en KNRM Ouddorp en Stellendam

Druk weekend voor reddingsbrigade en KNRM Ouddorp en Stellendam

De reddingsbrigade Ouddorp, KNRM station Ouddorp en Stellendam hebben het afgelopen weekend druk gehad met diverse meldingen op de Noordzee, de Grevelingen en het Haringvliet. De redders moesten diverse keren in actie komen om watersporters in nood te helpen. De reddingsbrigade van Ouddorp laat weten dat zij ongeveer 30 watersporters hebben geholpen op de Brouwersdam.

KNRM station Stellendam werd zaterdag net na het begin van de vlootschouw van de vierjaarlijkse vlaggetjesdag gealarmeerd dat er aan boord van de SL-3 een man is die hartklachten heeft. Het KNRM station heeft de man van het visserschip afgehaald en naar de wal gebracht hierna is hij voor verder onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis. 

Zondag werd KNRM station Stellendam wederom gealarmeerd voor een zeiljacht met problemen op het Haringvliet. De reddingboot Neeltje Struijs was snel ter plaatse bij het zeiljacht dat roerproblemen had. Door problemen met het roer en de golfslag kon het zeiljacht niet de haven van Hellevoetsluis binnen varen. Een behulpzame schipper van een zeilschool heeft het zeiljacht meegenomen de haven van Hellevoetsluis in. Hierop konden de redders van Stellendam terug naar het station.

Einde van de zondagmiddag werd de reddingboot Neeltje Struijs weer gealarmeerd voor een zeiljacht dat was vastgelopen op het Haringvliet. De zeilboot had een lengte van rond de 7 meter en was over een strekdam heen gevaren. De redders van Stellendam hebben samen met de reddingsbrigade van Hellevoetsluis een sleepverbinding gemaakt en de haven van Hellevoetsluis ingesleept. De bemanning van het zeiljacht was inmiddels aan boord genomen van de reddingboot. Het zeiljacht heeft door de strekdam flinke schade opgelopen.

In de avond gingen wederom de piepers over van het station Stellendam. Een zeilboot heeft zich vast gevaren in het Slijkgat bij Stellendam. De reddingboot Antoinette vaart direct uit. De zeilboot dreigde door de harde wind verder de zandbank op te gaan. Door snel een sleepverbinding te maken werd het zeiljacht los getrokken. De reddingboot heeft het zeiljacht afgemeerd in de haven van Stellendam.

Op de Brouwersdam werden de reddingsbrigade Ouddorp opgeroepen omdat er een 12-jarige jongen met zijn blowkart (kar met windsurfzeil) was omgeslagen. De jongen had last van zijn rug en is na stabilisatie overgebracht naar het ziekenhuis.

De reddingsbrigade werd samen met KNRM Ouddorp naderhand weer opgeroepen,  er zou een kitesurfer enkele meters de lucht ingetrokken te zijn en kwam hierbij ten val. De 35-jarige man liep hierbij ernstig rugletsel op. Het Mobiel Medisch Team kwam met de helikopter ter plaatse om hulp te verlenen. Het slachtoffer is hierna met de helikopter van het MMT overgebracht naar het Erasmus MC in Rotterdam voor verder behandeling.

Niet veel later was het weer raak reddingsbrigade en KNRM Ouddorp werden weer gealarmeerd voor een man die bewusteloos op het strand lag. De 40 jarige man is tijdens het vliegeren meegesleurd op het strand en liep hierbij ernstig hoofdletsel op. Ook hiervoor werd de hulp van het Mobiel Medisch Team ingeroepen. Het MMT werd halverwege de vlucht gecanceld. Het slachtoffer is overgebracht naar het ziekenhuis in Dirksland. 

De Ouddorpse reddingsbrigade kreeg drie verschillende meldingen van vermiste kite surfers. Na een zoekactie door KNRM Ouddorp, Reddingsbrigade Ouddorp, Reddingsbrigade Westerschouwen en de politie werden de kitesurfers weer terug gevonden.