Drugssmokkelaars op heterdaad betrapt in Waalhaven Rotterdam

Drugssmokkelaars op heterdaad betrapt in Waalhaven Rotterdam

Een speciaal team van de Douane, een zogenoemde visitatieploeg, heeft vorige week woensdag tijdens een controle van een schip in de Waalhaven twee mannen op heterdaad betrapt bij het weghalen van drugs. De twee waren bezig met het weghalen van een wand. Daarachter bleek zo'n 25 kilo cocaïne te zitten. De medewerkers van de Douane kwamen de verdachten tegen in het ruim van een schip dat uit Ecuador was gekomen. Met meegebrachte boren hadden de twee een gedeelte van een wand verwijderd, en haalden daar pakketten achter vandaan. Die werden in tassen gestopt. Toen de twee daarmee weg wilden lopen werden ze aangehouden. In totaal ging het om 25 pakketten met elk ongeveer een kilo cocaïne. Hoe de mannen aan boord gekomen zijn, maakt deel uit van het onderzoek van het Hit and Run Cargoteam (HARC), dat de zaak heeft opgepakt. Al enige jaren wordt in het kader van het programma Integere Haven samengewerkt tussen opsporingsdiensten en bedrijven om medewerkers en beveiligers van haventerreinen en schepen alerter te laten zijn op drugssmokkelaars.

De verdachten zijn een 42-jarige man uit Ecuador en een 25-jarige Rotterdammer. Ze zijn maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris en blijven nog zeker 14 dagen vastzitten. De cocaïne, met een waarde van zeker een miljoen euro, is meteen vernietigd.

Update (27-07-2016) Rotterdammer en Ecuadoriaan veroordeeld voor smokkel van cocaine.
Recent deed de Rotterdamse rechtbank uitspraak tegen een 25 jarige Rotterdammer en een 34 jarige man uit Ecuador. Zij werden veroordeeld tot 2 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf voor de smokkel van 25 kilo cocaïne.  Op 23 december 2015 werden de twee mannen door de Douane op heterdaad betrapt terwijl zij, in het ruim van een zeeschip, bezig waren pakketten met cocaïne achter aluminiumwand vandaan te halen.