Drie nepvuurwapens in auto’s Hellevoetsluis en Rotterdam

Drie nepvuurwapens in auto’s Hellevoetsluis en Rotterdam

Op de Amnesty Internationallaan in Hellevoetsluis haalde de politie donderdagnacht rond 22.15 uur twee mannen van de weg omdat zij even daarvoor vanuit hun auto een vuurwapen zouden hebben gericht op de bestuurder en bijrijder van een andere auto. Na de aanhouding vonden agenten in de auto twee imitatiewapens. Een dag eerder vond een agent bij een controle ook al een imitatiewapen. Een 23-jarige Hellevoeter belde kort daarvoor de politie. Hij vertelde dat hij met een vriend in de auto zat en bij de Wellebrug in Zwartewaal naast een auto met twee mannen stond. De vriend trok sneller op dan die andere auto en bij het volgende verkeerslicht kwamen de mannen weer naast hen staan. De man zag hoe de bestuurder zwaaide met een voorwerp dat op een vuurwapen leek, het op hem richtte, en toen wegreed in de richting van Hellevoetsluis.

Agenten zagen al snel op de Kanaalweg Westzijde de auto rijden die voldeed aan de beschrijving van de melder. Ze gingen er achteraan, lieten de auto stoppen en arresteerden de twee mannen met de benaderingstechniek gevaarlijke verdachten. Het gaat om een 24-jarige Hellevoeter en een 22-jarige man uit Hoogvliet. In een rugzak in de auto vonden agenten twee imitatievuurwapens.

Rotterdam
Woensdagochtend werd aan de Bingleystraat in Rotterdam ook al een nepvuurwapen aangetroffen in een auto. Bij een controle in verband met een verlopen APK stapte de bestuurder uit om zijn zojuist gekochte nieuwe banden te laten zien. In het vak van de geopende autodeur zag de agent het vuurwapen zitten. De bestuurder, een 45-jarige man uit Gouda, werd direct aangehouden. In zijn auto werden ook nog twee supercobra’s gevonden, zwaar illegaal vuurwerk.

Vuurwapengevaarlijk
Sommige speelgoedwapens of nepwapens lijken zo sterk op een echt vuurwapen dat ze gebruikt kunnen worden om iemand mee te bedreigen. De kleur speelt daarbij geen rol. Als mensen zich bedreigd voelen door een dergelijk wapen of als de politie zelf twijfelt over de echtheid van een wapen, grijpt de politie in.Het verschil tussen een echt en een nepwapen is vaak nauwelijks te zien, zeker in een situatie waarin de politie snel een beslissing moet nemen. Bij twijfel benadert de politie de gebruiker als vuurwapengevaarlijke verdachte. Dat kan ingrijpende gevolgen hebben.

Speelgoedwapens worden bij dreiging of bij twijfel over echtheid bij iedereen, ongeacht de leeftijd, in beslag genomen.