Drie jongens gewond door croftybom

Drie jongens gewond door croftybom

Drie jongens van 12, 13 en 14 jaar uit Hendrik-Ido-Ambacht zijn woensdagavond 4 juli aangehouden na een incident met een zogenaamde “crofty” bom. De jongens hadden geëxperimenteerd met gootsteenontstopper in een plastic fles, onder de jeugd beter bekend als een “crofty” bom.

Deze ging af waardoor de drie de vloeistof in het gezicht kregen. De jongens werden met lichte verwondingen naar het ziekenhuis gebracht voor behandeling. Daarna werden ze aangehouden door de politie en brachten de nacht door in de cel. Op donderdagmiddag 5 juli worden de tieners opgehaald op het politiebureau door hun ouders. Alledrie krijgen ze in het bijzijn van hun ouders een dagvaarding wat inhoudt dat ze zich moeten verantwoorden tegenover de kinderrechter.

Uit onderzoek woensdagavond op de plaats van het incident werd niet één crofty bom gevonden maar acht crofty bommen. Deze werden door de brandweer in de omgeving aangetroffen. Een van de acht crofty bommen bleek nog op “scherp” te staan en werd onschadelijk gemaakt door de brandweer. De plekken waar de crofty bommen zijn gevonden, zijn uitgebreid onderzocht en schoongemaakt door de brandweer. De Unit Forensische Opsporing heeft monsters genomen om te bezien wat er precies in de flessen zat.

De politie waarschuwt voor het gevaar van dergelijke experimenten met gootsteenontstopper. Gootsteenontstopper bevat natriumhydroxide dat zeer gevaarlijk kan zijn in combinatie met andere stoffen. Het goedje is extreem instabiel en kan plots ontploffen wat ernstig letsel tot gevolg kan hebben.