DNA-spray bij overvallen

DNA-spray bij overvallen

De politie Rotterdam-Rijnmond en de gemeente Rotterdam hebben een nieuw middel ingezet in de strijd tegen overvallers. Diverse winkels en tankstations in de regio worden de komende tijd voorzien van de Selecta DNA-spray. Overvallers worden bij het verlaten van de locatie besprayd met een transparante vloeistof die een unieke DNA-code bevat. Deze vloeistof licht op als de persoon met een UV-lamp beschenen wordt.

Tabakswinkel Dubbelbros op de Kerstendijk in Rotterdam is de eerste winkel die met de Selecta DNA-spray is uitgerust. Potentiële overvallers worden door middel van waarschuwingsborden gewezen op de aanwezigheid van de spray. Het betreft een experiment van een jaar. In dit jaar wordt bekeken of het middel zowel voor de winkelier als voor de politie het gewenste effect heeft, namelijk het voorkomen van overvallen. Tevens kan de inzet van deze spray bijdragen aan het opsporen van de dader(s) wanneer de overval toch heeft plaatsgevonden. Een Selecta DNA Spray unit wordt gekoppeld aan het overval-alarm.

Wanneer het overval-alarm in werking wordt gesteld en de dader binnen bereik van de unit komt, wordt de unit geactiveerd en zal zijn unieke spray verspreiden. De dader(s) worden bij het verlaten van het plaats delict besmet met de Selecta DNA Spray en dragen de sporen met zich mee. Deze sporen zijn met het blote oog niet zichtbaar. Pas wanneer de overvaller met een UV-lamp beschenen wordt, licht hij op. Politieauto’s zijn uitgerust met deze lampen. Doordat iedere spray-unit een unieke DNA-code bevat, is de verdachte te koppelen aan de locatie waar de overval heeft plaatsgevonden.