Demonstratie tegen G8-top

Demonstratie tegen G8-top

In Dordrecht is zaterdagmiddag gedemonstreerd tegen de komende G8-top in Japan, van 7 tot 9 juli 2008. Tegenstanders van de top van de 8 rijkste industrielanden hadden zaterdag uitgeroepen tot internationale actiedag.

Protesten in Nederland waren er onder meer in Dordrecht nabij de bajesboot Bibi Kalmar. De politie Zuid-Holland-Zuid zette de wegen af en was met behoorlijk wat personeel aanwezig. Voor 17.00 uur moesten de demonstranten een vlag plaatsen bij een eindobject, zo vermelde één van de websites. Een object naar keuze dat volgens de betoger 'het ergste van Fort Europa is'. Voor een enkeling was dat de bajesboot. Sommigen probeerden deze met bootjes te bereiken.

Tegelijk stonden internationaal soortgelijke protesten op de agenda van Gent, Luik, Parijs, Londen, Stuttgart en Berlijn. De demonstranten hadden zich vanaf 12.00 uur verzameld in het Weizigtpark, achter het centraal station in Dordrecht. Centraal thema van de dag was Fort Europa, omdat dat voor de actievoerders de meest directe verwezenlijking is van de volgens hen ‘nare plannen’ van G8 en de EU: de rest van de wereld ruïneren voor goedkope grondstoffen en arbeid voor de bedrijven in de industrielanden.

De politie Zuid-Holland-Zuid was in Dordrecht aanwezig te paard, met wijkagenten, het biketeam, de mobiele eenheid en twee politieboten. Vanaf 19.00 uur eten de actievoerders aan de Planetenlaan in Dordrecht.