Demonstratie bij Turks consulaat Schiedamse Vest Rotterdam (video)

Demonstratie bij Turks consulaat Schiedamse Vest Rotterdam (video)

Zaterdag hebben Turken massaal gehoor gegeven aan een oproep vanuit Turkije om te komen demonstreren bij het Turkse Consulaat aan de Schiedamse Vest in Rotterdam. De oproep kwam nadat Nederland de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu geen toestemming had gegeven om met zijn vliegtuig in Nederland te landen. De Turkse minister zou naar Rotterdam komen om een toespraak te houden in aanloop naar een referendum op 16 april waar men kan stemmen om president Erdogan meer macht te geven.

Nadat de Turkse minister van Buitenlandse Zaken geen kans zag om naar Nederland te reizen, heeft de Turkse regering ervoor gekozen om de Turkse minister van Familiezaken, die op dat moment in Duitsland verbleef, per auto naar Nederland te sturen. Deze minister, mevrouw Kaya, zag kans om met haar konvooi in de buurt van het Turkse consulaat te komen, waar zij door de politie tegen werd gehouden. De politie heeft daar meerdere keren aangegeven dat minister Kaya niet de kans zou krijgen het consulaat te betreden en dat zij vriendelijk doch dringend werd verzocht terug te keren richting Duitsland.

Toen er na ruime tijd onderhandelen door de politie en het uitoefenen van diplomatieke druk door de Nederlandse regering geen oplossing leek te komen is er voor gekozen om de Dienst Speciale Interventies op te laten treden. Uiteindelijk is minister Kaya uit het voertuig gekomen waarin zij een groot deel van de avond in heeft verbleven en is zij samen met haar gevolg door het DSI afgevoerd richting Duitsland. Burgemeester Aboutaleb heeft later in de nacht verklaard dat de Turkse delegatie tot ongewenst vreemdeling is verklaard en daarom het land onder dwang moest verlaten.

Na het vetrek van de Turkse minister werd de sfeer vrij snel grimmig rond het Turkse consulaat. De mobiele eenheid van de politie heeft hierop gevorderd dat een ieder het gebied diende te verlaten. Toen hier door grote groepen demonstranten geen gehoor aan werd gegeven zijn er door de politie diverse charges uitgevoerd. De politie zette hierbij naast politiehonden en paarden, ook een waterwerper bij in. Twaalf personen zijn aangehouden en nog eens zeven raakten gewond.