De "sneeuwbalmoord" van Rotterdam: wie vermoordde de 13-jarige Sedar?

De “sneeuwbalmoord” op de destijds 13-jarige Sedar Soares in Rotterdam maakte in 2003 veel los. 19 Jaar na dato rijst de politie nog steeds één vraag: wie is de man die Sedar in Rotterdam doodschoot?

Sneeuwballengevecht

Het is een koude zaterdagavond als Sedar in 2003 met een groepje andere kinderen in de sneeuw aan het spelen is. Uiteindelijk verplaatst het sneeuwballengevecht naar het parkeerdek bij metrostation Slinge. Op dat moment zijn ook voorbijgangers en passerend autoverkeer het doelwit van de sneeuwbalgooiers.

Het is uiteindelijk de bestuurder van een rode Honda die het “kattenkwaad” niet kan waarderen. Hij wordt kwaad nadat zijn auto bekogeld zou zijn met sneeuwballen en stapt uit. Met een vuurwapen worden meerdere schoten gelost. Sedar Soares kon niet op tijd wegduiken om de kogels te ontwijken.

Het slachtoffer werd zwaargewond naar het ziekenhuis overgebracht nadat een van de afgevuurde kogels in zijn voorhoofd terecht kwam. Een dag later overleed hij.

 

Onderzoek

Maandenlang doet de politie onderzoek naar de moord op Sedar. In de tussentijd werd veel gespeculeerd over de dader van de moord. Bij een aantal mensen zou bekend zijn geweest wie de dader was maar uit angst voor wraakacties meldde niemand zich bij de politie. Het is Gerald H. die na langdurig onderzoek aan de schietpartij gelinkt werd. Op Schiphol werd H. opgepakt nadat hij vanaf zijn geboorteplaats Curaçao probeerde cocaïne in een shampoofles Nederland binnen te smokkelen.

Tijdens een zitting in de rechtbank verklaart de officier van justitie dat er drie ooggetuigen zijn geweest die de aangehouden verdachte na de fatale schietpartij in de rode Honda zagen stappen. De telefoongegevens van Gerald H. worden uitgelezen. Daaruit blijkt dat hij in de omgeving van metrostation Slinge was ten tijde van de schietpartij. De advocaat van de verdachte zegt dat Gerald -die tien kinderen heeft bij zeven verschillende vrouwen- bij zijn vriendin was die vlak bij het metrostation woonde.

Kort na de eerste aanhouding volgt een tweede. Het is een 18-jarige Rotterdammer die mogelijk in de auto van de verdachte zat op de avond van de schietpartij.

 

Veroordeling en vrijspraak

In 2005 stapelt het bewijs, dat voornamelijk bestaat uit getuigenverklaringen, tegen Gerald H. zich op. Op 31 januari 2005 hoort hij 15 jaar cel tegen zich eisen voor doodslag. Gerald H. gaat in hoger beroep en wordt op 18 oktober, drie maanden na zijn veroordeling, vrijgesproken vanwege gebrek aan bewijs. De (belastende) verklaringen blijken te zijn ingetrokken door de getuigen.

 

Cold Case

In de loop der jaren zijn er weinig ontwikkelingen in het onderzoek. Het aantal tips dat nadien nog binnenkomt is nihil. De zaak wordt bestempeld als een ‘cold case’. In 2020 staan de nabestaanden van Sedar Soares voor een verrassing: het onderzoek wordt opnieuw geopend door het ‘coldcaseteam’ van de politie-eenheid Rotterdam.

Aanwijzingen om het onderzoek opnieuw te openen blijken er niet te zijn. Wél heeft de politie nieuwe technieken die kunnen bijdragen aan de opsporing van de verdachte. In een uitzending van Bureau Rijnmond meldt politiewoordvoerster Lillian van Duijvenbode dat de politie er heilig van overtuigd is dat er meer mensen zijn die meer weten over de schietpartij. Zij hoopt dat deze mensen zich alsnog melden om te komen praten met de politie.

Ondanks de technieken die ingezet worden heeft het uitgebreide onderzoek nog niet geleid tot de aanhouding van een verdachte. Het aantal onopgeloste cold case zaken waarbij iemand is doodgeschoten ligt op 1 februari 2022 op 11. Hier is de moord op Sedar Soares er 19 jaar later nog steeds een van.