"Damensavond" bij Oostvoornse brandweer

"Damensavond" bij Oostvoornse brandweer

Piep pieieiep…. De pieper gaat….
Er is een hulpverlening of brand….

Op dat moment laat de vrijwillige brandweerman of –vrouw alles vallen waar hij of zij op dat moment mee bezig is en vertrekt zo snel mogelijk naar de kazerne om zich om te kleden en uit te rukken om de burger te helpen.

Zijn of haar partner blijft weer eens (alleen met de kinderen) achter. Of het nu een simpel ontbijtje is of het kerstdiner…. Ook tijdens de nacht, wanneer iedereen heerlijk ligt te slapen wordt de partner wakker van de pager en het gestommel van de uitrukkende vrijwillig(st)er.

Daarom wordt bij de blusgroep Oostvoorne ieder jaar de “damensavond” georganiseerd. Op deze avond worden de partners zelf brandweervrouw en wordt op een leuke en informatieve wijze kennisgemaakt met de hobby van hun (brandweer)man of –vrouw. Wat ze dan zo’n avond moeten gaan doen, wordt door de organisatie van te voren altijd geheim gehouden, zodat de rollen nu eens omgedraaid zijn.

De partners werden vrijdagavond ontvangen op de Oostvoornse kazerne met koffie en gebak. Na een praatje van één van de organiserende brandweermannen werd de groep dames verdeeld in ploegjes van vier. Hierna trokken de partners de bluspakken aan van hun eigen brandweerman- of vrouw. Gezien het verschil in maat leverde dit al leuke momenten op!

Hierna verhuisde de ploeg naar de naastgelegen gemeentewerf waar alle partners van Brandweerman Hans voorlichting kregen wat te doen bij “vlam in de pan”. Uiteraard bleef het niet alleen bij voorlichting; de dames moesten zelf ook het brandende pannetje blussen, d.m.v. een deksel en een branddeken. Hierna stapte het ploegje dames in de tankautospuit. De dames werden getrakteerd op een rondje Oostvoorne in de brandweerwagen. Maar bij terugkomst op de kazerne gingen ineens de sirenes aan en moesten de dames uitrukken voor een buitenbrand. Deze werd met lage druk slangen geblust, waarbij de dames kennis maakte met de flinke druk, die bij het blussen op de slangen staat. Na de armspieren te hebben getraind was het tijd voor de rug- en beenspieren; alle uitgerolde slangen moesten ook weer opgeruimd worden. Als laatste onderdeel had de organisatie een ladderwagen geregeld. De partners mochten één voor één meemaken hoe hoog zo’n bakje aan zo’n ladder nou komt; 32 meter om precies te zijn! Door de één werd halverwege genoeg bevonden terwijl de ander wel twee keer de maximale hoogte heeft gehaald. Hierna was het tijd om de bluspakken op te gaan hangen en onder het genot van een drankje en een hapje bij te gaan kletsen in de brandweerkazerne. De organisatie van deze avond (Hans, Jan, Herman en Johan) en de dames kunnen terugkijken op een geslaagde damesavond 2007.