Containerschepen botsen bij Hoek van Holland

Containerschepen botsen bij Hoek van Holland

Zondagochtend zijn de KNRM reddingboten van de stations Hoek van Holland en Scheveningen om 00.40 uur gealarmeerd voor een aanvaring op de Noordzee. Twee containerschepen ramden elkaar op ruim veertig kilometer uit de kust van Hoek van Holland.

Door de aanvaring kwamen drie containers in het water terecht. Eentje was leeg en bleef drijven. Twee andere, waarvan niet bekend is wat erin zit, zonken en moeten nog worden geborgen.

Drie opvarenden raakten gewond. Het containerschip Nikita had bakboord achter bij de machinekamer een groot gat opgelopen en het schip stroomde snel vol water. Aan boord van de Heris Pride was brand uitgebroken bij de boeg. De kapitein van de Nikita heeft met zijn 25 bemanningsleden om 01.40 uur het schip verlaten. De bemanning was verdeeld over een reddingvlot en een reddingsloep.

Het containerschip Ever Respect die in de nabijheid voer heeft direct hulp geboden. Dit bleek wel nodig daar de reddingsloep te kampen had net voortstuwingsproblemen. De KNRM reddingboot Jeanine Parqui uit Hoek van Holland was om 02.15 ter plaatse en had vrij snel de 25 bemanningsleden aan boord van de reddingboot. De opvarenden zijn naar een opvangpost in Hoek van Holland vervoerd. Geen van de opvarenden waren onderkoeld.

De KNRM reddingboot Kitty Roosmale Nepveu van Scheveningen hield stand-by bij de brandende Heris Pride. Toen de brand onder controle was hebben de Scheveningse redders nog 2 gewonden meegenomen en de reddingsloep op sleep genomen richting Hoek van Holland. Rond 05.00 uur moesten de Scheveningers met spoed terug naar de Heris Pride voor een bewusteloos slachtoffer door de rook. Deze is afgehaald door de KNRM Scheveningen en met spoed naar de wal en ziekenhuis gebracht. De sloep is later door een sleper van Smit mee naar de wal gebracht.

Om 06.00 uur is wijkgebouw de Hoekstee in Hoek van Holland geopend om de geredden te eten te geven en te kunnen laten slapen. De kapitein en eerste stuurman waren met de politie mee voor uitleg. Ter plaatse drijven nog wel een aantal containers die door de aanvaring overboord waren geraakt. De RPA hield zich bezig met de brand en containers te water. Beide zeeschepen hebben aanzienlijke averij opgelopen.