Clipper Stad Amsterdam aangekomen voor 42e Wereldhavendagen (video)

Clipper Stad Amsterdam aangekomen voor 42e Wereldhavendagen (video)

De clipper Stad Amsterdam is zondag in Rotterdam aangekomen vanwege de Wereldhavendagen welke op 6-7-8 september van start gaan. De driemaster valt op door haar gebogen zeilen, 31 welgeteld. Het schip is 76 meter lang en maak reizen naar vooral Caribische bestemmingen. 

Welcome on board

Het zeiloppervlak beslaat ongeveer 2200 vierkante meter. Anders dan vermoeden is dat de clipper pas 19 jaar oud is. Deze is voorzien van 14 luxe hutten aan boord. Voor de cruises naar luxe bestemmingen is er plaats voor 28 gasten. Voor een dagtocht kunnen er meer passagiers mee, variërend tussen de 65 en 115 personen, afhankelijk of u in- of buiten de EU verblijft met het schip. Het schip werd in 2000 gedoopt door de vrouw van voormalig premier Kok, Rita Kok.

Het idee om clipper Stad Amsterdam van destijds te bouwen ontstond in 1995 toen een vijftal wethouders het idee opperden, varend in een sloep onderweg naar VOC-schip Amsterdam. En zo gebeurde het de jaren erna. Het schip is ook vaak te bewonderen op SAIL, of andere buitenlandse evenementen tussen de tallships. 

Stad Amsterdam op wereldreis in 2010

Op 16 augustus 2020, de laatste dag van SAIL Amsterdam, start de clipper aan een duurzame wereldreis, de SDG World Tour. In september 2022 eindigt deze twee jaar durende reis in New York. De tocht is georganiseerd om de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (Sustainable Development Goals of SDG’s) van de Verenigde Naties te helpen realiseren door kennis en bewustzijn over deze doelen wereldwijd te vergroten.

Meevaren tijdens Wereldhavendagen

Tijdens de Wereldhavendagen op 8 september kunt u de sfeer aan boord proeven. Dat niet alleen, koffie en gebak staan klaar. Niet veel later gaan de trossen los en maakt men een tochtje. Met gunstige wind worden de zeilen ook gehesen. Natuurlijk mag u daarmee de crew van dienst zijn. Alvast welkom aan boord!