Chemische lucht in Rijnmondgebied na aanvaring Westerschelde

Chemische lucht in Rijnmondgebied na aanvaring Westerschelde

In het Rijnmondgebied kan een chemische lucht worden waargenomen. De lucht ruikt naar lijm. Bij de meldkamer van de DCMR zijn al diverse telefoontjes binnen gekomen over de lucht. De lucht is veroorzaakt door een aanvaring tussen twee tankers vrijdag op de Westerschelde in Zeeland. Vannacht rond kwart voor drie ontstond er een aanvaring tussen twee tankers.

Afhankelijk werd gedacht dat de tanker niet lek zou zijn. De twee tankers voeren daarom verder om op andere locatie de afhandeling te verrichten. Uiteindelijk bleek de tanker die styreen vervoerde toch lek te zijn. De tanker is voor de Belgische grens ten anker gegaan. Rijkswaterstaat is direct gestart met opruimen. Ook is het kustwachtvliegtuig ter assistentie van Rijkswaterstaat ingezet voor de opruiming. Styreen is alleen niet goed te zien. Het is een transparante stof en vormt een dun filmpje op het wateroppervlakte. De styreen is gelekt in het water van de Westerschelde tussen de Westerscheldetunnel en Antwerpen.

Afgelopen nacht is de brandweer direct uitgerukt om metingen te verrichten. Ook de Belgische brandweer is direct geïnformeerd en zou ook continu metingen doen. Nederland en België werken samen om dit incident te bestrijden.

De stankoverlast komt voornamelijk uit Zeeland, West-Brabant, het gehele Rijnmondgebied, Krimpenerwaard, omgeving Tiel en Antwerpen. De veiligheidsregio Zeeland heeft een publieksnummer geopend voor vragen, dat nummer is 0113-249.480.

De laatste actuele informatie over het incident vindt U hier.

Hier nog enkele informatie van de veiligheidsregio Zeeland over de stof styreen.

Wat is styreen?
Styreen is een brandbaar oplosmiddel. Het geeft een zeer sterke geurhinder, vergelijkbaar met verf of polyester. Bij hoge concentraties is het schadelijk voor de gezondheid. De hoeveelheid waar we nu mee te maken hebben is alleen in zeer lage concentraties gemeten. Er zijn geen redenen om aan te nemen dat de gemeten waarden nog zullen stijgen. Styreen is een transparante stof (je ziet het dus niet), het is uiteindelijk biologisch afbreekbaar maar dit kan wel enige tijd duren.

Wat is de hinder?
Styreen geeft een behoorlijke geurhinder, maar dit levert geen gezondheidsschade op. Onder invloed van getijden kan de intensiteit van de geurhinder op en af gaan. Styreen zal ook op de kust spoelen en kan bij huidcontact irritatie opleveren.

Wat kun je doen?
Indien men hinder ondervindt van de sterke geur is het advies om ramen en deuren gesloten te houden. Vermijd wandelingen (met huisdier) en wateractiviteiten langs en op de Westerschelde tussen de Westerscheldetunnel en Antwerpen. Indien er toch huidcontact heeft plaatsgevonden, spoel dan goed af met schoon water en zeep.