C2000 faalde in Hoek van Holland

C2000 faalde in Hoek van Holland

C2000, het communicatiesysteem van de hulpverleners werkte niet optimaal. Dat blijkt uit een intern onderzoek van de politie naar de gang van zaken tijdens het strandfeest in Hoek van Holland.

In een brief van korpschef Dick Schouten van Midden- en West-Brabant aan de Rotterdamse korpschef Aad Meijboom schrijft Schouten: Vanaf het moment dat er wordt geschoten op het terrein is het verbindingssysteem C2000 gedurende korte tijd overbelast geweest. Ook is er tijdelijk geen mobiel telefoonverkeer mogelijk geweest tussen agenten. Dit zorgt voor een fors gebrek aan informatie en overzicht bij zowel de uitvoerende politiemedewerkers op en rond het evenemententerrein als bij de commandanten in de commandowagen.

Ook eerder op de dag werkte C2000 niet optimaal. C2000 ligt al langer onder vuur. Zo werkte het systeem ook niet goed na de crash van een vliegtuig van Turkish Airlines bij Schiphol op 25 februari. Ook bleek onlangs uit een onderzoek van de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding dat de portofoons van C2000 niet altijd goed werken. Zestien van de 25 brandweerregios meldden problemen met de digitale portofoons als brandweerlieden die in brandende gebouwen moeten gebruiken.