Brandweerlieden geslaagd als strandwacht

Brandweerlieden geslaagd als strandwacht

De afgelopen zes weken zijn negen vrijwillige brandweerlieden uit Capelle, Krimpen en Rotterdam opgeleid tot strandwacht. Zij zullen in de zomermaanden ingezet gaan worden bij de Zevenhuizerplas, op strand Nesselande. De negen strandwachten in opleiding werden tijdens de theorielessen van alles geleerd over gevaren van stromingen, weersinvloeden, menselijke factoren, bodemgesteldheid, enz.

In het zwembad werden bevrijding en vervoersgrepen aangeleerd. Die grepen zijn belangrijk om jezelf te verdedigen als drenkelingen je vastklampen, maar ook om ze zo snel mogelijk het water uit te krijgen. Aan het einde van de opleiding, op het moment dat de buitentemperatuur al flink aan het dalen was, werden in de zee bij 's-Gravenzande, de theorie- en zwembadlessen in praktijk gebracht. Met een watertemperatuur van ca. 15°C werd, in slechts een zwembroek gekleed, door de branding en onderwater gezwommen. Later, gelukkig in wetsuit, werden vanaf het strand verschillende reddingen uitgevoerd, middels diverse technieken.

Het doel was om drenkelingen zo snel en efficiënt mogelijk te bereiken en te redden. Hiervoor werden verschillende reddingsmiddelen gebruikt. Met veel informatie rijker, ondergingen acht van de negen kandidaten op zaterdag 1 november het examen. Helaas kon de negende niet meedoen, vanwege een oorontsteking. Gedurende een half uur per twee kandidaten, werd mondeling de theoretische kennis getest. Er werden een aantal listige vragen gesteld, maar iedereen wist zich er doorheen te slaan. Na de theorie moest ook het praktijkexamen afgelegd worden. In de Noordzee, met inmiddels een temperatuur van ca. 12°C werden diverse vervoers- en reddingstechnieken afgetoetst.

Ook de geoefende reddingsoperaties werden beoordeeld en van de kandidaten werd verwacht dat ze een bepaalde afstand onderwater zwommen. Verkleumd en licht gespannen kregen de kandidaten op de strandwachtenpost van 's-Gravenzande, na een goede lunch, de uitslag te horen: Iedereen is geslaagd!

Proficiat, ook namens de redactie van MediaTV.