Brandweer Ridderkerk helpt kinderen in Polen

Brandweer Ridderkerk helpt kinderen in Polen

Vrijwilligers van de brandweer Ridderkerk hebben een bijzondere band met een kindertehuis in Jedlina Zdroj. Al ruim 10 jaar reizen diverse korpsleden regelmatig zo’n 1000 kilometer om het tehuis met enkele dependances te renoveren en te onderhouden.

Ons laatste project betrof de woning, waar jeugd in de leeftijd van 14 tot 18 geleerd wordt een zelfstandig bestaan op te bouwen, geheel te renoveren. Dit project kende na de oplevering nogal wat “kleine” problemen. Eén daarvan is de rookafvoer van het pand waardoor er een heel slechte verbranding en verwarming van het mogelijk pand is. Vanuit Ridderkerk is op afstand een bedrag beschikbaar gesteld om dit te verbeteren. Nu blijkt dat de lokale aannemer deze rookafvoer wel kan plaatsen maar vanuit Ridderkerk hulp nodig heeft voor het maken van een fundatie en de financiering van de nog ontbrekende materialen. Met andere woorden, de bewoners zitten, nu het kouder wordt, nog steeds zonder degelijke verwarming.

In 2004 is Polen toegetreden tot de EU. Naar aanleiding hiervan is de welvaart aan het toenemen. Helaas profiteert hier niet iedereen van. Sinds kort zijn de grenzen open voor Poolse werknemers en, zoals het Algemeen Dagblad afgelopen zaterdag schreef, ‘wil zelfs de dokter weg uit Polen’. In ons land worden al deze gastarbeiders met argusogen bekeken. Sponsoring van projecten in Polen komt hiermee in een ander daglicht te staan.

Desalniettemin mag het toch niet zo zijn dat de inwoners van “ons” kindertehuis in Jedlina Zdroj hier de dupe van worden.
Wij, als brandweermensen waar hulpverlening in de aderen zit, willen op kort termijn gaan helpen. Tijd en mankracht kunnen we vlak voor de winter organiseren, maar voldoende geld om de benodigde materialen te bekostigen hebben we niet meer.

Mocht u ons willen helpen, dan kan dit via Rabobank nummer 38 58 17 177 t.n.v. BRES Ridderkerk. Ook kunt u contact opnemen met Peter van der Meulen of Hans Muntz van de brandweer Ridderkerk (0180 451 761 / 0180 451441).