Brandweer bezorgd over oud en nieuw

Brandweer bezorgd over oud en nieuw

De brandweerlieden van Rotterdam-Rijnmond kijken met vrees voor geweld uit naar de nieuwjaarsnacht die gaat komen in onze regio. Bij het blussen van de eerste containerbrandjes en vreugdevuurtjes zijn de eerste spuitgasten alweer bekogeld. Daarom worden er dit jaar een aantal maatregelen getroffen.

Bij brandjes zonder gevaar, oftewel de brandjes in containers en buitenbranden wil de brandweer dat de politie eerste de omgeving schoon gaat vegen en dan komt de brandweer het blussen. Dit omdat het de laatste jaren steeds meer de spuigaten uit gaat lopen. Als voorbeeld word er gegeven dat mensen de brandweer gaan bellen en bij aankomst worden ze al opgewacht door een groep die van plan is om rottigheid uit te halen.

De brandweer van Rotterdam gaat in ieder geval uitgerust worden met videocamera's in en om de wagen. Dit om raddraaiers die van plan zijn geweld te uiten direct op film te hebben. De camera's zullen daarom dan ook onzichtbaar geplaatst worden. Met eerdere oudejaarsnachten werden er voertuigen vernield door banden die lek gestoken werden en spuitgasten die bedreigd werden als ze een vuurtje uit maakten. Sommige kazernes willen de ondergrondsecontainers die in brand zouden staan gewoon laten uitbrandden omdat dit geen gevaar kent.

Wel blijft de brandweer uiteraard paraat om de woningbranden die eventueel gaan volgen blijft gewoon nog steeds de eerste prioriteit. De Roteb zal een aantal containers waar het altijd raak is geweest gaan afsluiten en postbussen worden door de TNT afgesloten. De brandweer van korps Rotterdam-Rijnmond zal met ongeveer 160 brandweerlieden de oudejaarsnacht veilig gaan stellen waaronder ook tientallen vrijwilligers. De politie is morgen met duizenden agenten in de gehele regio aanwezig en zal zo veel mogelijk controles gaan uitvoeren en meerijden met de brandweer. En voor de personen die toch gesnapt worden voor aggressie tegen hulpverleners kunnen een flinke straf tegemoet zien.